Tihanyi Vinarius: tényleg mindent láttunk már az északi parton?

2023. június 21.

Lazán elegáns, érthetően kortárs, klasszikusan magyar, romantikusan meghitt. Fine, de nem dining, hanem bistro. Ez mind együtt a Tihanyi Vinarius, sőt ennél sokkal több.

A Belső-tó látványa, a szőlőhegy, a bazalt és terméskő, mely a díszletet adja, csak a kezdet. Az igazi meglepetés a csend és nyugalom, noha csak pár perc innen Tihany központja. Pedig, nagy múltja van a Tihanyi Vinariusnak otthont adó helynek. 200 éves présház és pince, ahol régen a Bencés Apátság borai készültek és pihentek, hogy aztán az úri közönség a Füredi szállodasoron kortyolgassa azokat. Persze, ez már a múlt. Most étterem és látványkonyha fogad a présházban, a pince pedig borárium. Itt a bortrezor is megnézhető, benne a hegy belseje, ahogyan 1822-ben az utolsó csákánycsapás kialakította. Alszik itt még 5000 palack Somlói Juhfark a faragott hordófenék mögött, az utolsó teljes napfogyatkozás óta. Nem is keltik fel őket egészen a következőig.

edényből sárga folyadékot önt egy férfi tányérra
Fotó: Tihanyi Vinarius

Persze, van bőven bor azoknak, akik nem tudnak várni addig. Köztük, sok balatoni tétel kisebb pincészetekből. Folly, Guden Kisbirtok, Tánczos, Szászi, Szabó és Fia, Bökő Dávid csak néhány helyi pincészet a borlapról.

tihany, pince, hordók, asztalok
Fotó: Tihanyi Vinarius

Az ételválaszték kifinomult és változatos. Klasszikus magyar és nemzetközi fogások, házi desszertek sora várja a vendégeket. Minden fogás Vadász Imre Executive séf és Horváth Dávid Head séf közös munkájának gyümölcse. Ebben a konyhában még használják azt a titkos fűszert, melynek neve szenvedély. Lehet, hogy ezért nyerté el a Michelin Guide ajánlást? Ezt valószínűleg nem tudjuk meg, de talán nem is fontos.

barna tányéron piros hús, sárga tészta
Fotó: Tihanyi Vinarius

Viszont ami igen, hogy múlatni itt az időt, élvezni az ételeket, borokat, üldögélni a teraszon és hallgatni a csendet olyan élmény, mely után bizton kijelenthetjük: „Már mindent láttunk az északi parton.”

(promóció)
Címlapfotó: Tihanyi Vinarius