Karácsonyi kedvencünkből idén kevesebb jut a boltokba

2023. november 01.

A klímaváltozás a magyar családok egyik karácsonyi kedvencét sem kíméli.

A sült szelídgesztenye vagy éppen a belőle készült gesztenyemassza az őszi-téli, illetve a karácsonyi ünnepi időszak egyik kedvelt csemegéje. A gesztenye az 1600-as évekig kizárólag a szelídgesztenyét jelentette, a vadgesztenye ugyanis csak ezután került Magyarországra. Sajnos hiába él hazánkban hat államilag is elismert szelídgesztenyefajta, és hiába vannak kedvező éghajlati feltételek a termesztésükhöz, a hazai gesztenyefogyasztás nagy részét importból kell fedezni – vezeti fel a hazai gesztenyehelyzetet bemutató cikkét az Agrárszektor.

Mint írják, a szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Nem közeli rokona a vadgesztenyének, mely emberre enyhén mérgező. A szelídgesztenye igen tápláló és egészséges őszi-téli gyümölcs, hiszen magas a tápértéke, illetve számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hazánkban az árutermő szelídgesztenye-ültetvények területe 276 hektár, az ültetvények elsősorban a nyugat- és dél-dunántúli megyékben helyezkednek el. Az országos éves termésmennyiség jellemzően 150-300 tonna közötti. A legnagyobb területen Vas és Somogy vármegyében, valamint Zalában találunk termesztett gesztenyét. Gesztenye importunk évente 2000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból érkezik – derül ki a Nemzeti Agrárkamara korábbi közléséből. Aggodalomra ad okot, hogy olasz szakmai szervezetek szerint a felmelegedés miatt csökkenő termelés vásárolható. A meleg és csapadékhiányos ősz már 2023-ban érezteti hatását – idézi az Agrárszektor agenzianova.com oldalt.

A friss szelídgesztenye általában októbertől márciusig kapható a boltokban és a piacokon, illetve a gesztenyemassza egész évben megtalálható az üzletek fagyasztó pultjaiban. Gesztenye feldolgozással és a fagyasztott gesztenyepüré előállításával hazánkban 4-5 ismertebb vállalkozás foglalkozik. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a gesztenyét a hazai piacon is annak ellenére, hogy drága csemegéről van szó. Év elején a Budapesti Nagybani Piacon az első osztályú import szelídgesztenyét 2000-2300 Ft/kg áron kínálták. A kilónkénti ár a kiskereskedelmi láncokban jelenleg eléri a 4000 forintot.

Címlapfotó: Jed Owen / Unsplash