Nem csak a lencse: 11 újévi étel, ami szerencsét hoz

2022. december 26.

Több újévi étel is létezik, amik az emberek szerint szerencsét, jólétet és egészséget hoznak. Érdemes ezeket belevenni az idei menübe.

Piros paprikával meghintett kaszinótojás, rezgő kocsonya és sonkatekercs. Az említett újévi ételek a szerencsehozó képességüktől függetlenül is nagy népszerűségnek örvendenek itthon. De, ha valaki nyitott az újdonságokra, akkor érdemes kipróbálnia a lencsefőzelékhez hasonlóan kifejezetten szerencsehozónak kikiáltott ételeket is.

Bab

babos étel fehér tálban
Fotó: Joice Kelly / Unsplash


A hüvelyesből készült ételek általában szerencsehozónak számítanak. Az érméket szimbolizáló babokat hagyományosan az Egyesült Államok déli államaiban szokták újévkor rizzsel és hússal fogyasztani.

Zöld leveles zöldségek

zöldséges étel
Fotó: Keesha’s Kitchen / Unsplash


A zöld leveles zöldségek kedvelt alapanyagai a szilveszteri ételeknek, állítólag a pénzre hajazó színűk miatt.

Gránátalma

gránátalma
Fotó: Paula Morin / Unsplash


Egy görög hagyomány szerint a családok gránátalmát dobnak a bejárati ajtajuk elé, amikor az óra szilveszterkor éjfélt üt. Minél több mag hullik ki belőle, annál több szerencsével lesz megáldva a háztartás. Ha valaki kipróbálná ezt a hagyományt, érdemes a gyümölcsöt egy műanyag zacskóba tennie, hogy elkerülje a rendetlenséget. Ez nem ront a hatékonyságon.

Kukoricakenyér

kukoricakenyér
Fotó: Rafael Cisneros Méndez / Unsplash


A kukoricakenyér a legtöbb amerikai államban szerencsehozó ételnek számít. Miért? Hát persze, hogy az aranyra emlékeztető sárgásbarna színe miatt.

Citrusok

narancsszeletek
Fotó: Chang Duong / Unsplash


A mandarin és a narancs a kínai újév fő szimbólumai, a helyi hagyományok szerint ezek a gyümölcsök jólétet, hosszú életet és termékenységet hoznak.

Perec

perec
Fotó: Pierre Gui / Unsplash


Mind a németek, mind az amerikaik kifejezetten kedvelik az újévi perecet, ugyanis a puha finomság elfogyasztása szerintük szerencsét hoz az új évben.

Tamales

tamales étel
Fotó: Tai’s Captures / Unsplash


A tamales (kukoricacsuhéba töltött hús és zöldségek) egy hagyományos mexikói étel, amit sok család fogyaszt az ünnepi szezonban. Az étel elsősorban a családi kapcsolatokat szimbolizálja, hiszen a rokonok azért gyűlnek össze újévkor, hogy együtt készítsék el ezt a látványos ünnepi fogást.

Savanyú káposzta

savanyú káposzta
Fotó: Maciej Czekajewski / Shutterstock


A német és kelet-európai hagyományok szerint egy jól megpúpozott tányér savanyú káposzta gazdagságot hoz az új évben. Vagyis minél többet eszik valaki ebből a szilveszteri ételből, annál kövérebb lesz a bankszámlája! A legtöbb magyar háztartásban idén is biztos feltűnik majd ez a újévi étel.

Tésztabatyu

batyuk barna tálban
Fotó: charlesdeluvio / Unsplash


A kínai újév előtti napon a családok összegyűlnek, hogy töltött tésztabatyukat (jiaozi) készítsenek. A gombócok alakja az aranyrudakra hasonlít, így ha szilveszteri ételként fogyasztják, anyagi gyarapodást hoz.

Hal

hal piros szósszal
Fotó: Bryony Elena / Unsplash


A halat nem tekintik szerencsehozó ételnek itthon, ám a világ más részein annak számít. A halak pikkelyei ugyanis érmékre hasonlítanak, ehhez pedig a bőséget társítják. Ráadásul a halak rajokban és előre úsznak, ami az előrelépést szimbolizálja.

Sertés

sertéshús darab
Fotó: Jez Timms / Unsplash


Csak úgy mint a halak, a sertések is előre haladnak. A húsuk ráadásul zsírosabb, mint mondjuk a csirkéké, így ez a szilveszteri étel nemcsak ízletes, hanem a jólét szimbóluma is. Ez is egy ok arra, hogy miért esznek sertéshúst (és savanyú káposztát) újévkor.