5 recept, ami után máshogy nézel majd erre a gyümölcsre

2022. október 10.

Feledkezz el egy kicsit a sült gesztenyéről, és ismerd meg, hogy még mennyiféle finomságot lehet ebből az őszi gyümölcsből készíteni.

Már mi is írtunk arról korábban, hogy a gesztenyéből milyen sokféleképpen lehet szemkápráztató édességet készíteni. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy remek alapja lehet egy laktató pörköltnek, egy krémes levesnek, sőt még egy mediterrán tortának is. Íme!

1. Kolbászos és gesztenyés tészta

Fotó: IsabellaO / Shutterstock


A kolbászhús és a gesztenyedarabok keveréke gazdag és diós ízvilágú tésztaszószt hoz létre, ami ezt a mindennapi fogást egy igazi finomsággá emeli – mutat rá az étel különleges ízvilágára a bbc cikke.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 450 gramm főzőkolbász, hús kinyomva
  • 200 gramm hámozott sült gesztenye, nagyon durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál apróra vágott rozmaring
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • 250 milliliter vörösbor
  • 500 milliliter paradicsomszósz
  • 500 gramm tészta
  • kis csomag petrezselyem, finomra vágva
  • Parmezán vagy Grana Padano, tálaláshoz

Így készül

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben és pirítsuk meg a hagymát.
  2. Ha már kezd megpuhulni, akkor adjuk hozzá a kolbászhúst és a gesztenyét. Pirítsuk őket körülbelül 10-12 percig.
  3. Amikor a hús és a gesztenye aranybarna színű lett, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a rozmaringot és az édesköménymagot, és főzzük további 2 percig.
  4. Öntsük hozzá a bort és a paradicsomszószt.
  5. Fedjük le és pároljuk a nagyjából 10 percig. Eközben főzzük meg a tésztát bő sós vízben, a csomagoláson található utasítások szerint.
  6. Csepegtessük le a tésztát, de tartsunk meg 3 evőkanállal a főzővízből.
  7. Forgassuk össze a tésztát, a főzővizet, a ragut és a petrezselymet.
  8. Fűszerezzük ízlés szerint.
  9. Tálaljuk és díszítsük őrölt fekete borssal, kevés petrezselymmel és parmezánreszelékkel.

2. Krémes gesztenye leves

Fotó: Sergii Koval / Shutterstock


Most egy selymesen sima, enyhén földes, gesztenyés jegyekkel rendelkező krémes leves receptet mutatunk neked, ami bármely étkezés tökéletes indítója lehet.

  • 4 szelet bacon, durvára vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy medvehagyma, durvára vágva
  • 1 közepes sárgarépa, durvára vágva
  • 1 kis póréhagyma alaposan megtisztítva, durvára vágva
  • 1 szár zeller, durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,4 liter csirke alaplé
  • 480 gramm egész sült gesztenye, meghámozva és apróra vágva vagy gesztenyepüré
  • 1 babérlevél
  • 1 szál kakukkfű
  • 120 millilter tejszín
  • ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Így készül

  1. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg a szalonnát.
  2. Tegyük át a szalonnát egy papírtörlővel bélelt tányérra, és tegyük félre kihűlni.
  3. Tegyük ugyanabba a serpenyőbe a vajat, a medvehagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert és a fokhagymát.
  4. Pároljuk meg a zöldségeket.
  5. Adjunk hozzá alaplevet, a gesztenyét, a babérlevelet és a kakukkfüvet.
  6. Csökkentsük a hőt és főzzük legalább 30 percen keresztül.
  7. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.
  8. Szedjük ki belőle a babérlevelet és a kakukkfüvet és egy mixer segítségével pépesítsük le a levest.
  9. Tegyük vissza a levest a serpenyőbe, és főzzük közepes lángon.
  10. Keverjük hozzá a tejszínt, a szerecsendiót, a sót és a borsot; főzzük, amíg a leves kissé sűrű nem lesz, körülbelül 5 percig.
  11. Díszítsük baconnel és metélőhagymával.

3. Toszkániai gesztenyetorta

Fotó: davide bonaldo / Shutterstock


castagnaccio egy hagyományos toszkán „torta”, amit általában ősszel szoktak elkészíteni az olasz emberek. Nem egy kifejezetten édes tortáról van szó, hiszen rozmaring és fenyőmag is kerül bele, de nagyon tápláló és egyszerűen elkészíthető. Ezenfelül nagyszerű lezárása egy kiadós vacsorának, sőt tökéletesen harmonizál egy pohár desszertborral.

Hozzávalók

  • 195 gramm gesztenyeliszt, átszitálva
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csipet finom tengeri só
  • 65 gramm mazsola, 10-15 percre meleg vízbe áztatva
  • 43 gramm dió, pirítva és durvára vágva
  • 43 gramm fenyőmag
  • 1 evőkanál darált friss rozmaring

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  2. Tegyük a gesztenyelisztet egy nagy tálba.
  3. Fokozatosan keverjük hozzá 470 milliliter meleg vizet. Sűrű, sima tésztát kell kapnunk.
  4. Adjuk hozzá az olívaolajat, a sót és a mazsolát.
  5. Keverjük el a hozzávalókat.
  6. Tegyük a tésztát egy kivajazott kerek tortaformába.
  7. Szórjuk a tetejére egyenletesen a diót, a fenyőmagot, a rozmaringot és a maradék olívaolajat.
  8. Süssük körülbelül 30-35 percig.

4. Olaszos lencsés gesztenye pörkölt

Fotó: Esin Deniz / Shutterstock


A lista következő receptje egy ízletes lencsés gesztenye pörkölt, ami tökéletes a hideg őszi időszakban! Egy szuper laktató, vegán és gluténmentes finomság.

Hozzávalók

  • 250 gramm lencse
  • 2 babérlevél
  • 1/2 teáskanál friss kakukkfű
  • 475 milliliter zöldségleves
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa, közepes méretű
  • 1 zellerszár, közepes méretű
  • 177 milliliter paradicsomszósz
  • 250 gramm főtt gesztenye, meghámozva
  • 100 gramm bébispenót

Így készül

  1. Szeleteljük fel a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellerszárat.
  2. Egy nagy fazékban forrosítsunk fel egy evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, a zellert és a felszeletelt sárgarépát. Közepes lángon pároljuk puhára a zöldségeket.
  3. Keverjük hozzá a darált fokhagymát, majd öntsük bele a paradicsomszószt.
  4. Hagyjuk főni körülbelül 5 percig.
  5. Öblítsük le a lencsét, majd tegyük a fazékba.
  6. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfűvet és a zöldségalaplevet.
  7. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük lassú tűzön körülbelül 30 percig.
  8. Ha megfőtt a lencse, akkor adjuk a pörkölthöz a gesztenyét, és keverjük hozzá a bébispenótot is.
  9. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

5. Gesztenyés rizottó

Fotó: Rob Wicks / Unsplash


Mivel is lehetne a legjobban megünnepelni az őszi időszak kezdetét, mint egy mennyeien krémes gesztenyés rizottóval?

Hozzávalók

  • 1/2 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1/2 rúd zeller, apróra vágva
  • 75 gramm pancetta vagy bacon, kockára vágva
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 gramm rizottó rizs
  • 800 milliliter csirke alaplé
  • 100 gramm sült gesztenye meghámozva és apróra vágva
  • 50 milliliter brandy vagy vodka
  • 75 gramm vaj
  • 100 gramm parmezán, lereszelve
  • fekete bors, frissen őrölt

Így készül

  1. Pároljuk puhára a hagymát, a zellert, a pancettát és a rozmaringot olívaolajon.
  2. Adjuk hozzá a rizst és főzzük 5 percig.
  3. Forraljuk fel az alaplevet egy külön edényben.
  4. Egy merő kanál segítségével adagoljuk hozzá a rizses keverékhez.
  5. Várjuk meg, amíg felszívódik az alaplé, majd adjuk hozzá a következő adagot.
  6. Folyamatosan kevergetés mellett főzzük 15 percig. Várjuk meg míg a folyadék nagy része felszívódik.
  7. Adjuk hozzá a gesztenyét, a brandy-t és jól keverjük el.
  8. Főzzük további 2 percig.
  9. Keverjük bele a vajat, a parmezánt és egy adjunk hozzá ízlés szerint fekete borsot.
  10. Tálaljuk melegen.

Gesztenye és borpárosítás

Fotó: Antonio Gravante / Shutterstock


Az újbor (még nem dominálnak benne az érlelési illatok és ízek) és a sült gesztenye párosítása egészen mennyei, de egy enyhén habzó bor is megállja a helyét a maróni mellett – mutat rá a legjobb párosításokra a lacucinaitaliana cikke. Ezenfelül a könnyed, gyümölcsös vörösborok: kékfrankos, villányi franc, kadarka, pinot noir, schiava, marzemino, valpolicella, dolcetto vagy egy bonarda is csodálatosan harmonizálnak vele.

Ha a gesztenye egy étel összetevőjeként jelenik meg a tányérodon, akkor az egy kicsit másféle bort kíván. A hússal kombinált ételeket érdemes testesebb vörösborokkal (cabernet sauvignon, syrah, portugieser, merlot, teroldego, aglianico del vulture) párosítani. Ha a maróni egy desszert részét képezi, akkor a bornak édesnek kell lennie, tehát kortyolgass mellé egy pohár szamorodnit, furmintot, hárslevelűt vagy muskotályost.

Címlapfotó: Marina Zanotti / Shutterstock