5 elterjedt tévhit a tojásról

2023. november 15.

A tojás jó a cukorbetegeknek? A szabadon tartott tyúk tojása tényleg egészségesebb? Hányszor együnk egy héten? Fehérje vagy sárgája? Mindenre válaszolunk.

Az egyszerű, de nagyszerű tojásról mindenkinek megvan a saját kialakult álláspontja. Függetlenül attól, hogy rántottaként, esetleg nokedli vagy krém formájában szeretjük fogyasztani, annyi biztos, hogy számos tápanyag található benne. Azonban az is igaz, hogy a közhiedelem néha olyan szupererőket is tulajdonít a tojásnak, amik meghaladják valódi képességeit.

A lifehacker minapi cikkében az Australian Eggs (ausztráliai tojástermesztőkkel együttműködő nonprofit kutatóvállalat) tájékoztatásáról olvashatunk. Itt olyan, a tojások egészségügyi hatásait érintő mítoszokról és legendákról rántották le a leplet, melyek egy kicsit elrugaszkodtak a valóságtól. Ezt foglaltuk össze az alábbiakban.

Hetente csak párszor szabad tojást enni

Minden nap ehetünk tojást, semmilyen negatív hatása nem lesz a szervezetünkre. Sőt: a szakértők szerint kifejezetten ajánlott többek között a húsok, a magok, a csonthéjasok, a zöldségek és a gyümölcsök mellett tojást is rendszeresen fogyasztanunk.

A napi fogyasztás növeli a szívbetegség kockázatát

Az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet (National Health & Medical Research Council) kutatása szerint nincs alapja annak a tévhitnek, miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet. Ehelyett inkább arra érdemes figyelnünk, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe. Ezek többek között a vajban, az édességekben, a zsírosabb vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg.

Egészségesebb csak tojásfehérjét enni

Az interneten történő bóklászás során belefuthatunk olyan forrásokba, melyek szerint egészségesebb, ha az elhagyjuk a tojássárgáját. Bár a tojásfehérje kétségkívül gazdag fehérjében, a tojásban található tápanyagok jelentős része – például a riboflavin (B2-vitamin) vagy az immunrendszernek fontos szelén – a tojás sárga részében található. Mindemellett a fehérjék közel fele is a tojássárgában rejtőzik.

A bio tojás és a szabadon tartott csirke tojása egészségesebb

Az Australian Eggs szerint a tápanyagtartalmat tekintve nincsen különbség a „sima” tojás és a bio verzió között. Az egyetlen eltérés akkor van, ha a tojást olyan tyúk rakta, amelyiket egy speciális, például omega-3-ban gazdag diéta szerint etették.

Aki cukorbeteg, annak nem ajánlott a tojás

A Diabetes Australia cukorbetegséggel foglalkozó intézet cáfolja az állítást, hogy a cukorbetegeknek távol kell tartani magukat a tojástól. Állításuk szerint a betegségben szenvedő fogyasztók egy héten akár hét tojást is rakhatnak a tányérra.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash