A „sárga” trükk segítségével mindig kiválasztható a tökéletes görögdinnye

2025. június 24.

Felejtsük el a lékelést és a kopogtatást, van egy sokkal jobb módszer az édes görögdinnye megtalálására.

Itt a dinnyeszezon, természetesen egyre másra jelennek meg a tökéletes példány kiválasztását segítő cikkek. Az Agrárszektor mindjárt több módszert is összegyűjtött minapi írásában. Az alábbiakban ezeket közöljük mi is.

A darabolt dinnyénél a szín az első szempont: az élénkpiros, vörös árnyalat és a nem kásás állag jelzi a jó minőséget. Az egész dinnyéknél a csíkos fajták esetében érdemes megfigyelni a sávok közötti kontrasztot – minél jobban elüt egymástól a két árnyalat, annál érettebb a gyümölcs. A dinnye alján található sárga folt szintén árulkodó jel: ha sárgás, sötétebb színű, valószínűleg édes a dinnye.

A kopogtatás is hasznos módszer lehet. Az érett dinnye öblös, mély hangot ad, és ha ütögetés közben rezeg a kezünkben, akkor biztosan érett. Ez a technika különösen a szezon végén hasznos, amikor a túlérett, belül löttyedt dinnyéket kell kiszűrni. A dinnye frissességét a kocsánya is jelzi. A fonnyadt, száraz vagy hiányzó kocsány arra utal, hogy a dinnye már nem friss. Ha a görögdinnye alja a kocsánnyal szembeni oldalon megpuhult, kerüljük el a vásárlását.

Korábban írtunk egy cikket arról is, hogy a görögdinnye héját sem érdemes kidobni, az még valódi kincs lesz az otthonunkban.

Címlapfotó: Caju Gomes / Unsplash