Ne dobjuk ki a görögdinnye héját: remek finomság készíthető belőle

2024. augusztus 06.

Egy szuper recept a bizonyíték arra, hogy a görögdinnye héja az egyik legkiválóbb nyári alapanyag.

Bár kevesen tudják, de tökéletes maradékmentőként funkcionál a görögdinnye héjából készült befőtt, amely savanyúságként nagyon sokáig eláll. A Hamu és Gyémánt talált is ehhez egy remek receptet, mindenkinek érdemes kipróbálnia legalább egyszer.

Befőtt görögdinnye héjából

Hozzávalók

  • 1 közepes görögdinnye (a legszebb példányt ÍGY választhatjuk ki)
  • pár csipet pácsó, plusz szükség szerint több só
  • 1 közepes citrom
  • 900 g kristálycukor
  • 0,5 l fehér ecet
  • 0,5 l víz
  • 11 darab fahéjrúd
  • egész szegfűszeg
  • őrölt szegfűbors

Így készül

  1. Vágjuk le a görögdinnye héját úgy, hogy azon nagyon kevés rózsaszínű hús maradjon.
  2. Egy hámozókés segítségével húzzuk le a héj legfelső rétegét, majd szeleteljük fel pár centiméteres kockákra.
  3. Tegyük a héjdarabokat egy nagy edénybe, és öntsünk hozzá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje a darabokat. Adjuk hozzá ekkor a pácsót, és keverjük addig, amíg feloldódik. Fedjük le, és szoba hőmérsékleten hagyjuk ázni egy teljes éjszakán át.
  4. Ha megvolt a pihentetés, csepegtessük le jól a őket, ezután tegyük egy rozsdamentes acélból készült lábasba. Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy ellepje az edény tartalmát, majd középmagas hőfokon forraljuk fel. Puhulásig hőkezeljük – ez körülbelül 12-14 percig tarthat. Jól csepegtessük le, és tegyük vissza a héjat a lábasba.
  5. Adjuk hozzá a citromot, a kristálycukrot, a fehér ecetet, a vizet, a 4 fahéjrudat, szegfűszeget és őrölt szegfűborsot a görögdinnye héjához. Forraljuk fel közepes lángon, majd folytassuk a főzést gyakori kevergetés mellett, amíg a héj áttetszővé nem válik, és a keverék térfogata nem csökken. Ez körülbelül 25-30 percet vesz igénybe.
  6. Távolítsuk el ezután a fahéjat, majd egy merőkanál segítségével töltsük át a görögdinnye héját az üvegekbe. Minden üvegbe rakjunk ezután egy friss fahéjrudat. A forró szirupot kanalazzuk az üvegekbe úgy, hogy a héjat ellepje, és arra is ügyeljünk, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
  7. A sterilizált és felmelegített befőttesüvegek peremét töröljük át tiszta, nedves papírtörlővel. Csavarjuk rá a fedeleket.
  8. Az üvegeket tegyük 10 percre vízfürdős befőzőgéppe. Ezután vegyük ki és hagyjuk hűlni 12-24 órán át.
  9. A kész savanyúságokat száraz, sötét helyeken legfeljebb 1 évig tárolhatjuk. Azok az üvegek, amik nem záródtak jól le, hűtőszekrényben is elállnak, ezeket azonban 1 hónapon belül el kell fogyasztanunk.

Címlapfotó: Caju Gomes / Unsplash