Több ezer forintért vesszük a boltban kilóját, pedig otthon ingyen terem
Finom, szuper vitaminforrás és látványnak sem utolsó.
A gránátalmával a legtöbben a boltok polcain találkozhatunk, a kosarunkba azonban már igazán ritkán kerül be, éppen ezért igazi különlegességnek számít. Sokan idegenkednek tőle, mert nem tudják, hogy kell fogyasztani, de aki már egyszer is megkóstolta, nem fog tudni lemondani róla. Ha pedig láttuk, milyen, amikor virágba borul, egészen biztosan nem fogjuk többé elfelejteni. Sőt, vágyni fogunk rá, hogy a mi kertünket is elvarázsolja a szépségével. A gránátalma ráadásul igazán sokoldalú gyümölcs. Nem véletlen, hogy nem csak fogyasztásra ajánlott – olvasható az Agroinform cikkében.
Mint írják, az olaszok nemcsak ették, hanem még a ruháikat is festették vele. Krémekbe is bekerült, mert úgy vélték, fiatalítja a bőrt. Mivel a római kultúrában Juno-t, a termékenység istennőjét gránátalmával a kezében ábrázolják, a gyümölcs a házasság és a termékenység szimbóluma is lett. A menyasszonyok is gyakran viseltek a gránátalma gyönyörű virágából font koszorút. A gránátalma sok nemzetnél jelképezi a mai napig a szerencsét és a jólétet. Ráadásul kertünkben is könnyen megterem, így érdemes megismerni.
Mi fán terem a gránátalma?
A gránátalma Kelet- és Dél-Ázsia növénye, de Amerikában és Kínában is nagyon közkedvelt. Mivel a magyar népművészetben már elég korán megjelent, mint motívum, lehetséges, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe.
A gránátalma kedveli a kert napos, védett helyeit. Csodás, piros virágait július közepén csodálhatjuk meg. A virágai közül a teltvirágúak nem termékenyülnek meg, azonban a szimpla virágúakból sokmagvú bogyótermés érik. A gránátalma 2-3 méter magas bokorrá fejlődik. Létezik belőle törpe változat is, de annak termése nem ehető.
Az érett gránátalma héja kemény, barnás-sárga vagy piros színű. A gyümölcs belsejében a magok hártyákkal elválasztott rekeszekben találhatóak. A szemek belseje a mag körül lédús gyümölcshússal van tele, íze pedig édes, kissé fanyar.
Így legyen saját gránátalmánk
A szimpla virágú fajták magvetéssel szaporíthatók, de ez elég lassú folyamat. Viszont, az idősebb bokrok tövéből sarjak fejlődnek, melyeket gyökérzettel együtt le tudunk választani ősszel, majd el tudjuk őket ültetni.
Ha azonban magról szeretnénk szaporítani, a következő módon tehetjük. A gránátalma magokat hagyjuk két hétig a gyümölcsben, hogy tökéletesen érettek legyenek. Vágjuk fel a gyümölcsöt és vegyünk ki belőle pár magot. Mossuk meg a magokat alaposan, hogy ne maradjon rajtuk a gyümölcs húsa, majd szárítsuk meg .
Ezután nincs más dolgunk, mint elültetni a magokat, majd a cserepet lefedni alufóliával, hogy párás levegő legyen odabent. Tegyük a cserepet körülbelül 20 Celsius-fokos helyiségbe, és körülbelül 10 nap múlva meg fogjuk látni a kis növényeket.
Ekkor már vegyük le a fóliát, és tegyük az ablakpárkányra a cserepet. Ügyeljünk rá, hogy a földje mindig nedves maradjon. Amikor elérik a körülbelül 10 cm-es magasságot, ültessük el a növényeket.
A növény termesztéséhez jó vízelvezetésű talajra van szükség. Az ideális számára az agyagos talaj, ezen kívül napsütésre és szélvédett helyre van szüksége a tökéletes fejlődéshez. Mivel a gránátalma önporzó, érdemes több növényt is tartani otthon.
A gránátalma fiatal példányai fagyérzékenyek, ezért érdemes őket 4 éves korukig dézsában nevelni, hogy télen védett helyre tudjuk vinni. Télen 2-5 Celsius-fokos hőmérséklet az ideális a számára.
A gránátalmát nem muszáj nekünk szaporítani, hiszen meg is vásárolhatjuk. A csupasz gyökérzetű növényeket tavasszal ültessük el, miután már nem fenyeget fagyveszély. A gránátalma növényeket egymástól 4-5 méterre érdemes ültetni, hiszen akár 3-4 méter magasra és szélesre is képesek megnőni. Ha faként szeretnénk tartani, akkor azt metszéssel tudjuk elérni.
Az ültetőgödör legyen másfélszer olyan mély és kétszer olyan széles, mint a növény gyökérzete. Tegyünk műtrágyát a gödör aljára, majd helyezzük be a növényt a gödörbe. Minden vásznat és kötözőt távolítsunk el a növényről az ültetés előtt. A gödörbe töltsük vissza a földet, és tegyünk bele érett komposztot. Majd alaposan öntözzük meg
A gránátalma konténerben is nevelhető. Fontos, hogy ebben az esetben is ügyeljünk rá, hogy a talaj ne száradjon ki. Az ültetés utáni első télen a gránátalma ágait 40 százalékos mértékben metsszük vissza. A rákövetkező években elég évente egyszer, és csak kis mértékben megmetszeni. A virágok és gyümölcsök a növény két- vagy hároméves korában jelennek meg. Azért, hogy minél több gyümölcsöt hozzon, érdemes minden tavasszal komposztot adni a földjéhez.
A gránátalma gyümölcse akkor érett meg, amikor a héja élénkvörös vagy sárgásbarna színű. Nyomjuk meg a gyümölcsöt, és ha halljuk a szemek repedését, készen állunk a szüretre. A gránátalmát ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek. Leggyakoribb ellenségei az atkák és a sodrómolyfélék.
Címlapfotó: Filip Urban / Unsplash