A kertben írtjuk, aztán a boltban 10 ezerért megvesszük, mi az?

2023. augusztus 03.

Tele van vitaminnal, a fiatalság zálogának is nevezik, nem mellesleg nagyon finom saláta készíthető belőle.

Rengeteg olyan növény növekszik a kertünkben, akár a fű között megbújva, amit gond nélkül kigyomlálunk, bele sem gondolunk, milyen hasznos lehet a gaznak tartott, számunkra ismeretlen zöld. Az egyik ilyen a kövér porcsin. A növényt, annak felhasználási módjait és egészségügyi hatásait az Agrárszektor mutatta be minap egy részletes cikkében. A fiatalság zálogaként emlegetett gyógynövény annyira értékes „tagja” a kertnek, hogy úgy gondoltuk, érdemes átvenni az Agrárszektor cikkének legfontosabb részeit. Hátha eme írás elolvasása után VINCE olvasói legközelebb fűnyírás előtt szednek belőle a konyhájukba.

Mi az a kövér porcsin?

A kövér porcsin népies neve a disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Beáta Kánai (@kanaiverabea) által megosztott bejegyzés

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint állítólagos megelőző szert „az öregedés folyamatának lassítására” alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Hogyan fogyasztható?

Mint korábban szó volt róla, virágai főzve a legfinomabbak. Ezen kívül friss hajtásaiból saláta készíthető, de remekül lehet ételeket is dekorálni vele. Ebben a formájában tehát ingyen van, miközben a boltban súlyos ezreket kérnek a porcsinból készült termékekért. Teaként is előfordul, de leginkább kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát. Egy doboz porcsin kapszula 5000-10000 forintba is kerülhet.

Címlapfotó: CDC / Unsplash