400 ezer forintba kerül Németországban kilója, mi meg írtjuk a kertünkben…

2024. február 12.

Míg Nyugat-Európában a konyha nagy sztárja, itthon gyomnövényként tekintünk rá.

Számos hazai kertben gyomnövényként irtják az ágyások közé betolakodó vadkomlót (Humulus lupulus). Pedig a növény hajtásai igen ritka és drága ínyencségként kezelik Nyugat-Európában.

A komló friss, fehér csíráit meglehetősen nehéz betakarítani (kora tavasszal gyűjtik be, nem sokkal a hóolvadás után), emiatt különösen drágák – olvasható a haszon.hu cikkében. Mint írják, Németországban, Hollandiában és Belgiumban akár ezer eurót (közel 400 ezer forintot) is kérhetnek kilójáért. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtásokat márciustól májusig szedik. Ezek könnyebben szedhetők, és szintén ínyencségnek számítanak, amíg zsengék.

A szakértők szerint a vadkomló hajtásait a begyűjtésük után érdemes a lehető leghamarabb elfogyasztani, hiszen hamar elveszítik az ízüket és a frissességüket. Az ízviláguk a színüktől függően spárgára, dióra vagy kelkáposztára emlékeztethet. A csírákat fogyasztják nyersen vagy forrázva is. Franciaország gyakran tejszínes mártással vagy buggyantott tojással tálalják.

A komló Magyarországon leginkább a sör alapanyagaként van benne a köztudatban. Igaz, elsősorban nem a vadkomló, bár egyébként az is alkalmas sör készítésére.

Címlapfotó: Mike Kenneally / Unsplash