20 ezer forintért vesszük kilóját a boltban, pedig lakásban ingyen termeszthető

2023. december 01.

Az egyik legjobb frissen elérhető téli vitaminforrás, folyamatosan terem és nincsenek nagy igényei.

Kevesen tudják, hogy hagyma „lombozatának” bizonyos vegyületek esetében (például a C-vitamin) nagyobb a tápértéke, mint magának a megvastagodott szárrésznek (tönknek). Ebből adódóan a nálunk egyetlenként a lombjáért termesztett hagymaféle, a metélőhagyma – vagy ahogyan sokan ismerik a schnittling, snidling – fontos C-vitamin és ásványi anyagforrás lehet – olvasható az Agroforum.hu oldalon.

Mint írják, a metélőhagyma A- és B-vitaminban is gazdag, továbbá fontos ásványi bevitelt jelent kalciumból, magnéziumból, foszforból, vasból és káliumból. Alacsony kalóriaértéke is a szélesebb körű fogyasztása mellett szól.

A metélőhagyma különösen nagy értéke, hogy egy másik csodás zöldséghez hasonlóan egyszerű módszerekkel télen és akár lakásban is megtermeszthető. Megfelelő gondozás esetén folyamatosan szedhető, vágható. Rengeteg pénzt spórolhatunk így magunknak. Egy cserép snidling 1000 forint alatt megvásárolható, míg ha megvesszük vágottan, kilója akár 20 ezer forintra is kijöhet.

Fényviszonyoktól függően az optimális hőmérsékleti igénye 17-25°C, vagyis a szobahőmérsékleten, illetve kevésbé fűtött napos folyosón is hajtatható.  A hideget is jól viseli, enyhe teleken szabadban is fejleszt leveleket, de lényegesen lassabban és vontatottabban.

A növényt fényre, ablakok közelébe helyezzük el. Ellenkező esetben világos leveleket kapunk, amik könnyen megtörnek, és az ízük sem intenzív. A beültetett metélőhagymát a szoba dísznövényeihez hasonlóan öntözzük. Egy-két alkalommal tápoldatozzuk. Ilyen célra szinten minden növényi tápsó, tápoldatozó műtrágya alkalmas. Fontos, hogy a többi tápelemhez viszonyított nitrogéntartalma magas legyen.

A jó minőség feltétele a sok fény és a nem túl magas hőmérséklet! Ezért nem javasolt a cserepeket radiátorra vagy annak közelében elhelyezni, de a fényszegény szobasarkok is előnytelenek. A leveleket tőből késsel vágjuk és ne tépjük! Az ilyen formán kíméletesen szedett tövek – öntözés és tápoldatozás mellett – folyamatosan fognak újabb és újabb leveleket fejleszteni.

Címlapfotó: Daniel Öberg / Unsplash