Bemutatjuk a 2024-es Gundel Károly-díj két győztesét
2024 két Gundel Károly díjasa nagyon sokat tett a magyar gasztronómia fejlődéséért.
2024-ben 11. alkalommal adták át a Gundel Károly-díjat. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete által a Gundel Károly emlékére megalapított díjat minden évben olyanok kapják meg, akik a magyar vendéglátás területén a híres vendéglős életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
Az ipartestület honlapjának leírása szerint „a díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.”
Eddigi díjazottak
- Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
- Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
- Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
- Csapody Balázs – 2017.
- Rosenstein Tibor – 2018.
- Meskál Tibor, Szulló Szabina – Széll Tamás – 2019.
- dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
- Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
- Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.
- Pintér Katalin és Nyíri Sándor – 2023.
Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján (szeptember 23.) a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Ez októberben egy gálaebéd szokta követni, amire idén 2024. október 27-én került sor és amit a két friss díjazott Bicsár Attila és Kovács Lázár tiszteletére adtak.
Bicsár Attila
Kreatív séf. Szakmai pályafutását a Hotel Flamencóban kezdte, de dolgozott szállodalánc konyháján, vezetett főzőiskolát, üzemeltetett szervízcéget is. Meghatározó éveket töltött a budapesti Alabárdos étteremben. Később cukrász lányával Londonba költözött szerencsét próbálni. Jelenleg a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje, Budapesten pedig a Traktor farmfood-étterem vezetésében vesz részt mint séf és tulajdonos. Ezen felül elindította a Falusi Gourmet brandet és egy főzős Youtube-csatornát is.
Kovács Lázár
Kovács Lázár, azaz Lázár Chef séf, műsorvezető, gasztronómiai tanácsadó. Középiskolai tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában végezte, de tanult Párizsban is. Pályafutását az Alabárdos étteremben kezdte, amikor onnan eljött, megnyitotta családi éttermét. Később dolgozott a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként is, de Spanyolországban is segédkezett étterem megnyitásában. A magyar gasztronómiai műsorok úttörője, számos produkcióban szerepelt, szerepel.
Címlapfotó: