3+1 Luxus vonatút borral a fedélzeten

2023. május 13.

A vonatozás nem kell, hogy kényelmetlen legyen: szerte a világon számos luxus vonatút várja a kalandorokat! Ezekből szemezgettünk.

Betörte az ajtót a tavasz, így a téli begubózás után ki-ki törheti a fejét, merre is induljon el melegebb éghajlatra. Borkedvelő emberek számára, ha nem is egyértelműen megfogalmazott cél, de jó dolog, ha a desztinációra megérkezve elmerülhet a helyi borok sokszínű kavalkádjában. Persze, nem kell ennek így lennie, a borozás előbb is elkezdhető. Úgyhogy T.S. Eliot után szabadon javasoljuk, hogy „Az utazás számít, nem az érkezés”. Miközben itthon egyelőre csak álmodozunk azon, hogy legyen a főváros és Tokaj között közvetlen vasúti összeköttetés, a világ számos országában valódi luxus kényeztetésben lehet része azoknak, akik a vasparipát választják közlekedési eszközként. Lássuk is a legmenőbbeket! Természetesen csak az Orient Express után, arról most a trivialitása miatt nem írunk.

1. Pisco sourral az Andokon át: Peru

View this post on Instagram

A post shared by Andean Explorer (@belmondandeanexplorer)

Azt mondják, egy kép többet mond minden szónál, úgyhogy igyekeztem olyan választani, ami hűen reprezentálja az Andean Explorer élményét. A Cusco és Arequipa közötti távolságos 2 nap alatt gyűri le a vonat, a kényelmetlenség azonban itt abszolút nem garantált. Az Andokon keresztül érkezik meg a vonat a Ticitaca-tóhoz, ahol röviden meg is lehet mozgatni az elgémberedett végtagokat. Visszatérve a vonatra pedig akár a kilátókocsiban (lenti kép) is helyet foglalhatunk. Az étkezőkocsiban kényelmes bőrülések várnak, no meg válogatott séfek válogatott perui ízei – természetesen az elmaradhatatlan Pisco Sourral. Ami a borlapot illeti, argentin és chilei különlegességek közül választhatunk, ki tudja, talán Chandon Garden Spritzet is. A másnaposságra (is) pedig gyógyírt nyújt a spa kocsi.

View this post on Instagram

A post shared by Andean Explorer (@belmondandeanexplorer)

2. Portugál luxus vonatút

View this post on Instagram

A post shared by The Presidential (@thepresidential)

Oké, erős volt a perui kezdés, de másodiknak itt ez az európai vonatocska, amely a világűrből is látszódó Douro-völgyet szeli át. Berendezésileg inkább emlékeztet a régi idők feletti nosztalgiára, mint a királyi rezidenciák fényűzésére – azonban a válogatott portugál fogásokban biztosan nem kell csalódnunk. Mint ahogy a Riedel pohárból felszolgált kiváló portugál borok és pezsgők is kielégítik a legfinnyásabb ízlelőbimbókat is. A Portóból induló vonat végállomása a Quinta do Vesuvio, ahol borkóstolóval pihenhetjük ki a fáradalmakat.

3. Dél-Afrika legjava

View this post on Instagram

A post shared by Rovos Rail (@rovosrail)

Hát, ha tudtam volna, hogy Johannesburgból (Pretoria) Fokvárosba ilyen puha fotelben ücsörögve, chenin blanc-t kortyolva is el lehet jutni, lehet annak idején kiváltom a másfél órás repülőutat ezzel a 4 napos, 3 éjszakás vonatkalanddal! A Rovos Rail ötcsillagos élményeket kínál, a fentiekhez hasonlóan magas minőségű gasztronómiai élményekkel. Természetesen egy ekkora bortermelő országban a kiváló borlap is elengedhetetlen… A Tábla-hegy látványában pedig szó szerint meg is fürdőzhetünk: egyes kabinokhoz ugyanis még fürdőkád is dukál.

+1 A whiskyk vonata: Skócia

View this post on Instagram

A post shared by Royal Scotsman (@belmondroyalscotsman)

Nos, globális felmelegés ide vagy oda, Skóciában egyelőre még nincsen bortermelés. Van viszont whisky szép számmal, így a párlatok szerelmesei számára is mutatunk egy luxus vonatút tervet. A Royal Scotsman járatain a skótszoknya nem kötelező (ám opcionális), a whiskyk szeretete viszont elég erősen ajánlott. A whiskylap több mint 50 helyi specialitást kínál, de utazás közben megismerkedhetünk a skót ginekkel, vagy a sörökkel is. Ejtőzéshez a stílusos hálókocsikban fejedelmi kényelem fogad, napközben pedig akár meg is látogathatjuk a Tomatin, Glenlivet és Tullibardine lepárlóüzemek valamelyikét. Ennyi whisky persze itt is ételért kiált: a príma lazacfogások mellett a szarvashús is az állandó alapanyagok között foglal helyet.

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: B K / Unsplash