Jól mossuk meg: ez a gyümölcs tartalmazza a legtöbb növényvédőszer-maradványt!

2024. március 12.

A bevizsgált gyümölcs 99 százaléka fertőzött a tanulmány szerint.

1993-ban született meg az Amerikai Tudományos Akadémia máig hivatkozási pontnak tekintett jelentése. Ez volt ugyanis az addigi legalaposabb dolgozat, ami leírta, milyen veszélyt jelentenek a gyerekekre a gyümölcsökben kimutatható növényvédőszerek.

Nem utolsó sorban ennek hatására jött létre később az USA-ban egy környezetvédelmi munkacsoport, ami évente adja fogyasztóknak szánt kalauzát. Ebben az amerikai agrárminisztérium (USDA) mindenkori legfrissebb vizsgálati eredményeit teszik közzé azzal kapcsolatban, melyik gyümölcsökben, zöldségekben található növényvédőszer-maradvány. 2023-ban a minisztérium 46 különböző zöldség- és gyümölcsfajtát vizsgált, összesen 46 ezer mintát vettek. Ezekben 251 különböző peszticidet detektáltak.

A legrosszabb ebből a szempontból az eper. Az USDA vizsgálata a hagyományos, tehát nem ökológiai gazdálkodásból származó eper 99 százalékában mutatott ki növényvédőszer-maradványt.

Bár leöblítéssel a felszívódó szer nem ürül ki teljesen, nagyon sokat használ. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni: mindig legyen megmosva a zöldség és a gyümölcs evés előtt! Egy az interneten terjedő módszer szerint, a víz mellett egy filléres plusz szer beiktatásával még jobb eredményt érhetünk el.

Címlapfotó: Andrei Lasc / Unsplash