Egész évben ingyen terem otthon ez a finomság, de mi inkább megvesszük drágán a boltban

2024. január 17.

Négy évszakos vitaminforrás le és nincsenek nagy igényei.

A bogyós gyümölcsök kis helyigényűek, és bár nem teremnek sokat, de jó desszert-gyümölcsök, melyek színt, és változatosságot visznek az otthoni gasztronómiába – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, akár a díszkertbe, de cserépbe is beültethetők. (Vannak egyébként ilyen zöldségeink is, amiket mégis szintén inkább boltban veszünk meg.) Ráadásul a bogyós gyümölcsök vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt nagyon gazdagok és antioxidáns tartalmuk is kiemelkedően magas.

A szamóca, mint kukktojás

Helytelenül a földieper megnevezése ment át a köztudatba, pedig ez a szamóca, az eper pedig az, ami fán terem. Érdekesség esetében, hogy a gyümölcsök általában fás szárúak a zöldségek meg lágyszárúak. A szamóca, ami mivel lágyszárúként terem, innen nézve zöldségszerűen termeszthető, közben mégis gyümölcs. Ez érik a leghamarabb az év során a bogyós gyümölcsök közül, a korai fajtái akár már késő tavasszal. Érdemes több fajtát telepíteni egyszerre, az így létrehozott érési sorral hosszabb ideig lesz betakarítható gyümölcsünk. Vannak folyton termő változatai, ezek egész évben hullámokban teremnek, de egyszerre csak keveset. Így viszont egy minimális vitaminforrásként egész évben, még télen is szolgálnak. Ráadásul cserépben is hozzák eme tulajdonságukat, vagyis akár a lakásban, az ablakpárkányon is termesztehetők.

A pirosló gyümölcsök nagyon szépen is mutatnak. Éppen ezért mindenkit arra bátorítunk, tegyenek egy próbát a szamócával otthon!

Címlapfotó: Martin Lostak / Unsplash