A fa, aminek drága a gyümölcse, de ingyen van a szintén értékes levele

2023. október 03.

Leveshez, húsokhoz, salátákhoz, olajokhoz használhatjuk, de még desszert is készíthető belőle. Bemutatjuk az itthon ismeretlen csodát.

A fügefa sokkal többet rejt magában, mint az édeskés gyümölcsöt. Kevesen gondolnák, de nemcsak a füge, hanem a fájának levele is kiváló alapanyag. Törökországtól Kaliforniáig a zöld fügefalevél világszerte a séfek egyik kedvenc titkos hozzávalójának számít.

A füge és a levele

zöld füge, zöld levelek
Fotó: Delia Giandeini / Unsplash

A fügefának kifejezetten nagy, erezett levele van. Ízvilágát tekintve egy illatos, édeskés és földes beütéssel rendelkező növényre számítsunk. Gasztronómiai jelentősége mellett kulturális szempontból sem elhanyagolható. Számos vallási szövegben, többek között a Bibliában, egészen pontosan Mózes első könyvében is felbukkann: Ádám és Éva ágyékkötőt készített belőle. A fügefa főleg a Földközi-tenger környékén, illetve Ázsia keleti és nyugati részén nő, bár ma már Magyarországon is kúszik felfelé. (Baranyában, Balaton környéékén kiválóan érzi magát.) A meleg időjárásban virágzó növénynek mára már több mint száz fajtája ismert.

Milyen íze van a fügefalévelnek?

A növény levelének enyhén kókuszos-vaníliás íze van, amit egy kis földes, gyógynövényes beütés egészít ki. A finom, enyhén édeskés ízvilága miatt tökéletesen párosítható halas, illetve húsos fogásokkal, és persze az édességek területén is jól hasznosítható. Különösképpen a fagylaltok, illetve a puding alapú finomságok „szeretik”.

A legjobb, ha a fügefa levelére ízfokozóként gondolunk. Nyersen fogyasztva nem túl intenzív, ám a grillezéstől a sütésig számtalan technika segítségével fokozható a hatás.

Mit készíthetünk belőle?

A fügefalevelet sós és édes ételekhez is használhatjuk, de finom teát is készíthetünk belőle. A levesekhez adva mogyorós, vaníliás aromát kölcsönöz nekik, cukorsziruppal keverve pedig kiváló hozzávalója lehet koktéloknak vagy lekvároknak. A cukrászok a tejbe keverve panna cottát, fagylaltot vagy crème brûlée-t is szoktak vele készíteni.

Fontos, hogy ennél a felhasználási módnál kell egy nagyon kevés „szakértelem”. A levél ugyanis egy ficin nevű enzimet tartalmaz, amitől összesűrűsödhet, csomósodhat a tej. Emiatt érdemes pirítás után leválasztani a leveleket a szárról.

Az előbb felsoroltakon túl muffinokat vagy kelt tésztákat is megfűszerezhetünk vele. Sokan olajat készítenek belőle, kiszárítva pedig sóval is összekeverhetjük, hogy egy érdekes fűszerkombinációt hozzunk létre.

Végezetül a fügefalevéllel gyakran tekernek be halakat, húsokat, zöldségeket és rizst is. Ha halat tekerünk körbe fügefalevéllel, majd az egészet grillre rakjuk, megsütjük vagy éppen pároljuk, máris tökéletes főételt varázsoltunk az asztalra.

Füge kapható, de honnan szerezzünk levelet?

Itthon kicsit nehezebb dolgunk van, ha fügefalevélhez akarunk jutni, a boltokban javarészt csak maga a gyümölcs található meg. Csüggedésre azonban semmi ok: az egyre népszerűbb „szedd magad” mozgalom keretében ellátogathatunk például Zala megyébe, a tormaföldi fügeligetbe. Szárított, teás kiszerelésben egyébként itthon is lehet kapni bizonyos boltokban. Ha pedig abszolút biztosra mennénk, ültessünk fügefát a kertbe. Mint korábban írtuk, az ország déli részén már remekül megél. Ha így döntünk, kora tavasszal, vagy ősszel kezdjünk hozzá az ültetéshez.

A finedininglovers révén egy receptet is hoztunk, melynek segítségével ínycsiklandó fügefaleveles olajat készíthetünk. Az olaj és az íze is szerencsére sokáig „eláll”, az extra frissességért pedig még a fagyasztóba is berakhatjuk.

füles üvegben sárga olaj, előtte bogyó, gyümölcs
Fotó: Roberta Sorge / Unsplash

Hozzávalók

  • 250 g fügefalevél
  • 200 g szőlőmagolaj
  • 50 g extraszűz olívaolaj

Így készül

  1. Miután szert tettünk néhány levélre, legalább háromszor mossuk azokat át hideg vízzel. Szűrjük le a vizet amennyire tudjuk, hogy minél szárazabbak legyenek a levelek.
  2. Vágjuk apróra a leveleket és rakjuk egy turmixgépbe. Öntsük hozzá a szőlőmagolajat, majd igyekezzünk minél simábbra, krémesre turmixolni az egészet.
  3. Ezt követően adjuk a krémhez az olívaolajat, majd szűrjük le kétszer az egészet, hogy a szilárd anyagok kikerüljenek belőle.

Címlapfotó: Clay Banks / Unsplash