Halloween ünnepe újragondolva: a legizgalmasabb bor és édesség párosítások

2022. október 16.

Halloween ünnepén minden áruházláncban megjelennek a különféle édességek. A cukorkák és a borok párosítása elsőre furcsán hangozhat pedig nem is olyan nagy ördöngösség.

A halloween megünneplése itthon még eléggé megosztónak számít, hiszen egyesek szerint ez csak egy feleslegesen átvett hagyomány, nekünk november elején kizárólag a mindenszentekről kellene megemlékeznünk. Akármilyen is legyen az amerikai filmekből megismert halloweeni mulatság fogadtatása, azért még érdemes kipróbálni az ilyenkor előkerülő finom édesség és borok párosítását.

csokoládé, fekete háttér
Fotó: Tamas Pap / Unsplash

De hogyan lehetséges ezeket a fura összetevőket harmonikusan párosítani? A bor kiválasztásakor alapszabály, hogy hasonlót a hasonlóval. Egy trópusi vagy csonthéjas gyümölcsök jegyeit felvonultató fehérbor jól párosul egy banán ízű édességgel – emeli ki a bordeaux cikke. Persze a megfelelő tétel kiválasztásakor mindenképpen jól jön egy kis kreativitás is.

Ellensúlyozni az édeset

Fontos azonban tudni, hogy a desszertekhez és a tortákhoz képest a cukorkák sokkal édesebbek, ami azért jelent problémát, mert a száraz borokat fanyarrá, kesernyéssé tehetik. Az M&M’s-ekben például tejcsokoládé is megtalálható, ami extra édességet kölcsönöz az apró, színes finomságnak, így semmiképpen sem ajánlott összepárosítani egy markánsan tanninos borral. Ehelyett ajánlott egy világosabb, gyümölcsösebb vörösbort, mondjuk egy pinot noirt választani mellé.

csokoládék, édesség
Fotó: Sebbi Strauch / Unsplash

A Snickers egy szintén nagyon közkedvelt édesség, amiben harmonikusan keveredik a tejcsokoládé, a lágy karamell és roppanós földimogyoró. A sós földimogyoró és a karamell remekül passzol természetes édes borok (legyen szó egy tokaji késői szüretelésűről, szamorodniról vagy aszúról) gazdag, édes aromáival, míg az italban található élénkítő sav frissességet ad a párosnak – emeli ki a winemag cikke.

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre kedveltebbé válik az amerikai Reese csokoládés-mogyorókrémes finomság. Az aprócska mogyoróvajas csokifalatokat érdemes egy gyümölcsösebb vörössel (kadarka, kékfrankos) kombinálni. A piros bogyós, gyümölcsös ízek kiegészítik a mogyoróvaj ízvilágát, míg a tétel kakaós jegyei jól passzolnak a csokoládéhoz – hívja a fel a figyelmet a különleges párosításra a brightcellars cikke.

Szintén mennyei ízkombinációt lehet létrehozni, akkor ha egy Hershey’s csokoládé és egy pinot noir vagy merlot találnak egymásra. A borok gyümölcsös jegyei tökéletesen párosulnak a krémes tejcsokoládéval.

színes golyók, édesség
Fotó: Patrick Fore / Unsplash

A Halloween cukorkái és a bor

Természetesen nem csak csokoládé alapú édességekről szól a halloween, hanem például a Skittles gyümölcsízű cukordrazséját is. De vajon milyen bor illik egy ilyen gyümölcsös ízvilágú finomsághoz? Egy száraz rozé vagy egy sauvignon blanc mindenképpen. Utóbbi tétel citrusos és őszibarackos jegyei remekül harmonizálnak az apró drazsék ízével.

színes édesség, cukor
Fotó: Yes and Studio / Unsplash

Szinte hihetetlen, de még savanyú cukorka és bor párosítás is létezik. Egy savanyú cukorka szuper partnere lesz egy pohár száraz rajnai rizlingnek – mutat rá az egyedi párosra a candyclub oldala. Az igazán bátraknak pedig ajánlott kipróbálni a mentolos csokoládé és a syrah párosát. Az említett borfajta csokoládés és szilvás jegyei új szintre emelik a „hűsítő” desszert élvezeti értékét.

Címlapfotó: Oleksandr Kliuiev / Shutterstock