Megvan a tudományos bizonyíték: ezért kell sajtot enni bor mellé

2025. január 19.

Bor és sajt együtt nemcsak nagyon finom, de mint most kiderült, más izgalmas előnyökkel is jár az együtt elfogyasztásuk.

A Journal of Functional Foods folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes sajtok nemcsak a másnaposság okozta tünetek kialakulását képesek megakadályozni, de segíthetnek megelőzni akár az alkohol okozta májkárosodást is. A választ a cikkben bemutatott kutatás szerint a probiotikus baktériumokban kell keresni.

Az alkoholos májbetegséget elsősorban az alkoholból átalakuló acetaldehid mérgező kémiai vegyület okozza. Egyes probiotikus baktériumok azonban természetes módon képesek lebontani a vegyületet. Ilyenek például a sajtban találhatók is. A dél-koreai kutatókból álló csapat több népszerű sajtot is megvizsgált, a camambert-től a brie-n át a roquefortig. A kísérlet során két probiotikus baktériumot, a Lactococcus lactis-t és a Lactobacillus plantarumot vontak ki. Az előbbi baktériumot a cheddar, a brie, a camembert, a gruyère, a parmezán és a roquefort előállításához használják, míg az utóbbi többek között a stiltonban, a fetában és a kecskesajtban fordul elő. Az állagmegóvás érdekében a csapat az izolált baktériumokat egy úgynevezett probiotikus túrósajt (cheese curd) készítéséhez használták fel – írja a Vinepair.

A kísérlethez a kutatók 20 patkányt használtak, melyeket 4 csoportra osztottak. Az első csoportot megetették a probiotikus túrósajttal, a második csoport probiotikum nélkülit kapott. A harmadik és negyedik csoport egyáltalán nem kapott semmit. A kutatók az első három csoportnak 25 százalékos etanolos oldatot, a negyediknek sóoldatot adtak. A következő 24 órában rendszeres vérvétel mellett vizsgálták a patkányok alkoholszintjét, a mérgező acetaldehid vegyületek koncentrációját és az alkohol anyagcseréjét segítő enzimek szintjét. Ezt követően a patkányok májának vizsgálatára került sor, hogy felmérjék az esetleges elváltozásokat.

Az első három csoport mindegyike ugyanannyi alkoholt kapott, a kutatók mégis azt vették észre, hogy a probiotikus túrósajtot fogyasztó patkányok vérében a másik két csoporthoz képest feleannyi alkohol és acetaldehid volt. Ráadásul a jótékony hatású enzimek szintje jelentősen magasabb volt, mint a többi etanolos oldatot fogyasztó csoportokban. Érdekesség, hogy sem a probiotikus, sem pedig a hagyományos túrósajtot evők máját nem érte károsodás.

Sajt, bor, patkány

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt mutatják, a probiotikus sajt képes enyhíteni a másnaposságot. Mégpedig azáltal, hogy csökkenti az alkohol és az acetaldehid koncentrációját a vérben. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden probiotikus baktérium éli túl azokat az érlelési folyamatokat, amiken egy-egy sajt keresztülmegy. Természetesen további vizsgálatokra is szükség lesz, egyelőre azonban úgy néz ki, hogy a sajt és a bor párosítása nem csak az ízek miatt köttetett az égben.

Milyen borhoz milyen sajt passzol? Azt ezt egy korábbi cikkünkben írtuk meg, amit IDE KATTINTVA lehet elolvasni.

Címlapfotó: Jackalope West / Unsplash