3 módszer, amivel megtudhatjuk, megsült-e a házi kenyér

2022. december 28.

A házi kenyér sokszor túlsül vagy éppen nyers marad a belseje? Mostantól ez nem fog előfordulni. A cikkben ismertetett módszerek között olyan is van, amihez a kezünk is elég.

Hogyan mondható meg valamiről, hogy már kész van, ha nem lehet belekukkantani, miközben sül? Ha az otthon sütött kenyérről van szó, a kitchn cikke szerint mindjárt három módszer is létezik. Mindegyikkel biztosítható, hogy minden alkalommal tökéletes állagúra süljön a házi kenyér. Ráadásul van olyan módszer, amihez semmiféle segédeszközre nincsen szükség.

1. A belső hőmérsékletet megmérése

A kenyér közepébe szúrt, azonnal leolvasható hőmérő nagy segítség lehet a sütéskor. A legtöbb hagyományos házi kenyér körülbelül 190 Celsius fokos hőmérsékleten van kész. A vajjal, tojással vagy tejjel dúsított kenyerek belső hőmérséklete közelebb vannak a 200 Celsius fokhoz elkészültükkor.

2. A házi kenyér aljának hangja

Ha nincs otthon hőmérő, akkor sincs veszve semmi. Érdemes kivenni a kenyeret a sütőből és fejjel lefelé fordítva néhányszor határozottan megkocogtatni az alját: üreges hangja lesz, ha már kész. A sütés vége felé már ötpercenként is megismételhető a művelet. A kész kenyér kérge általában száraz, nagyon kemény és aranybarna színű, itt-ott sötétebb foltokkal tarkítva.

3. A házi kenyér sütésének ideje

Ha kétségek merülnek fel, jobb, ha inkább egy kicsit tovább marad bent a sütőben a kenyér, mintha nem sülne rendesen át. Plusz öt perc nem égeti meg a kenyér kérgét. A legrosszabb, ami történhet vele, hogy egy kicsit szárazabb lesz. Ez még mindig jobb, mint a sületlen tészta!

+1 Megnézetni a sütőt

Ha rendszeresen túl- vagy alulsültre sikerül a kenyér, akkor a sütővel lehet a baj. A sütő hőmérséklete is ellenőrizhető egy sütőhőmérővel. Érdemes szakembert hívni, ha a forgógomb vagy a digitális kijelzőn beállított hőmérséklet jelentősen (akár 50 fokkal) eltér a mért hőmérséklettől. Ez sajnos azt jelenti, hogy valami nem stimmel a sütőnkkel.

Ebben a korábbi cikkünkben azt is bemutattuk, mi az a titkos összetevő, ami tökéletesen puhára varázsolja a házi sütésű kenyeret.

Címlapfotó: Meina Yin / Unsplash