A magyarok egyik kedvenc gyümölcsének magja mérgező, mégis igazi csodaszer
Egyszerre méreg és fájdalomcsillapító.
Magyarországon a meggy a kedvenc gyümölcsök közé tartozik. Évente átlagosan 1 kilogrammot eszünk belőle, amivel a gyümölcsök között a top 10-ben szerepel. Ezért fontos tudni, hogy a meggy magja, bár sokan kidobják, értékes tulajdonságokkal rendelkezik – olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán. Mint írják, bár közvetlen fogyasztása nem javasolt nagy mennyiségben (ciánglikozid típusú mérgező vegyületeket tartalmazhat), külsőleg és más formában rendkívül hasznos lehet. A meggymag töltetű párna természetes fájdalomcsillapító és melegítő vagy hűtő hatású lehet.
A meggymag párna az utóbbi években vált igazán népszerűvé, de a népi gyógyászatban már régóta ismerik jótékony hatásait. A természetes hőtartó képessége miatt kiválóan alkalmas melegítő és fájdalomcsillapító borogatásként. A párnába tett tisztított meggymag mint párnatöltelék úgy működik, hogy benne a csíra idővel összeszárad, tehát a csontos magon belül egy kis légtér alakul ki, ami jól hőszigetel. Ha sütőben melegítjük vagy fagyasztóba téve hűtjük, akkor az adott hőmérsékletet sokáig megtartja.
Hátfájás, nyakfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak, izomláz enyhítésére alkalmas. A meleg segít ellazítani az izmokat és fokozza a vérkeringést, ám gyulladásos folyamatoknál ne alkalmazzunk meleg hőterápiát, mert az pont fokozza a gyulladást.
Hideg kéz- és lábfej, felfázás esetén is jó hatású a meggymagos melegítő párna. Hasfájós csecsemőknél a meleg párna segíthet a görcsök oldásában és a megnyugtatásban. A meleg és a magok kellemes súlya segíti a relaxációt.
Hogyan készül a meggymag párna?
A meggymag párna elkészítése rendkívül egyszerű: a legfontosabb a meggymagok alapos tisztítása. Fogyasztás után gyűjtsük össze a magokat, majd alaposan mossuk le róluk a gyümölcshúst. Terítsük szét egy tálcán vagy újságpapíron, és hagyjuk teljesen megszáradni egy szellős helyen, akár több napig is, hogy elkerüljük a penészedést. Fontos, hogy teljesen szárazak legyenek.
Válasszunk egy erős, természetes anyagból (pl. pamut, len) készült huzatot. A méretet a felhasználási célnak megfelelően határozzuk meg (pl. nyakra, hátra, hasra). Készíthetünk kisebb, tenyérnyi méretű párnákat is. Töltsük meg a huzatot a száraz meggymagokkal. Ne töltsük túl szorosan, hogy a magok szabadon mozoghassanak benne, így jobban felveszi a test formáját. Varrjuk be gondosan a párna nyílását. Érdemes lehet egy belső huzatot is készíteni, amibe belekerülnek a magok, és ezt tenni egy külső, levehető és mosható huzatba.
Címlapfotó: Melissa Askew / Unsplash