4 különleges karácsonyi recept bor felhasználásával

2022. december 13.

A jól bevált karácsonyi recept a legtöbb családban szent és sérthetetlen. Mi azonban most 4 elképesztő finomsággal mégis megpróbáljuk eltéríteni az olvasókat.

Karácsonykor mindenki igyekszik kitenni magáért, a legfinomabb ünnepi fogások kerülnek az asztalra. Az alábbi 4 karácsonyi recept segítségével azoknak szeretnénk segíteni, akik idén valami különlegese ínyencséget készítenének szeretteiknek. Az összes alábbi karácsonyi receptek közös „vonása” a bor. Korábban írtuk, forralt bornál fontos a jó minőségű bor és természetesen a főzésnél sincs ez másképp. A Vince ebben is tud segíteni. Összeállítottunk két szuper karácsonyi boros csomagot, amibe csak a legkiválóbb tételek kerültek. (Itt és itt tekinthetők és rendelhetők meg, legkésőbb december 18-i megrendelés esetén még odaérnek a fa alá.) Jó hír: az ételek egyikéhez sem kell egy egész palackot elhasználni, így bőven jut a kóstolásra, vagy akár az ünnepi asztalra. Pláne, ha mindjárt kettőt is rendelünk a csomagokból! Így a karácsonyi recept is tökéletes lesz és a borpárosítás is.

karácsonyi recept, palackok és felirat barna háttér előtt

Lassan párolt vörösboros marhaszegy gerslirizottóval – Jammertal Cassiopeia Merlot 2012

Hozzávalók a marhaszegyhez

  • 50 dkg marhaszegy
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors
  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • 6 dl alaplé

Hozzávalók a gerslirizottóhoz

  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg gersli
  • 4 dl alaplé
  • parmezán
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • olívaolaj

Így készül a marhaszegy

  1. Melegítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt, közben vágjuk nagyobb darabokra a húst, majd sózzuk, borsozzuk.
  2. Sütés előtt a húsról itassuk le a húsról a nedvességet, majd kevés olívaolajon, a forró serpenyőben pirítsuk körbe a darabokat. Ez oldalanként 3-4 percet vesz igénybe.
  3. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk őket nagyobb darabokra, majd elkészülési sorrendben rakjuk a hús mellé. Sárgarépea, zeller, vöröshagyma legyen a sorrend, végül szórjuk rá a babérlevelet és a friss kakukkfüvet, a fokhagyma gerezdeket.
  4. Öntsük fel a vörösborral, amit először fedő nélkül forraljunk el. Ha az alkohol már elfőtt belőle, öntsük fel az alaplével és ha szükséges sózzuk.
  5. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten épp csak gyöngyözve pároljuk tovább legalább 3 órán keresztül.
  6. A főzési idő vége felé szórjuk meg vékonyra vágott póréhagymával és szárzellerrel

Így készül a gerslirizottó

  1. A felaprított vöröshagymát egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg. Öntsük rá a gerslit és keverjük el a dinsztelt hagymával. Melegítsük át az egészet! Vigyázzunk nehogy megégjen!
  2. Öntsük fel a fehérborral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután öntsük csak rá a felmelegített alaplé első részletét. Várjuk meg, amíg az alaplevet magába szívja a gersli, akkor adjuk csak hozzá a következő adag alaplevet.
  3. Mikor már majdnem megfőtt a gersli, adjuk hozzá a frissen reszelt parmezánt és a vajat. Keverjük el és szórjuk meg petrezselyemzölddel. Ekkor már ne főzzük!

(Ízes élet)

Hízott kacsamáj terrine tokaji aszúzselével – Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017

üvegedényben barna étel, mellette kenyérszeletek
Fotó: MaryLucky / Shutterstock

Hozzávalók

  • 60 dkg kacsamáj
  • 1 kávéskanál négyszínű bors
  • 1 kávéskanál só
  • 4 db szegfűszeg
  • egész szegfűbors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0,5 dl tokaji aszú a májhoz
  • 0,3 dl konyak vagy párlat a májhoz
  • 1 dl tokaji aszú a zseléhez
  • 7 g zselatin (étkezési zselatin)
  • néhány szem mazsola
  • mandulapehely

Így készül

  1. A hízott kacsamájat hagyjuk egy kicsit kiengedni, majd apró darabokra vágva gondosan távolítsunk el belőle minden eret és hasonlót. Villával vagy kézzel nyomkodjuk szét egy műanyagdeszkán vagy üveglapon.
  2. A színes borsot, szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat egy mozsárban őröljük finomra és fűszerezzük meg vele a májat. Közben sózzuk is ízlés szerint, és folyamatosan adagolva gyúrjuk bele a borpárlatot és az aszút.
  3. Ha kész, akkor vagy egy sous vide tasakba kanalazzuk a jól összedolgozott májat, és vákuumozzuk le, vagy egy folpackba légmentesen csavarjuk be. (Ha kell, használjunk több réteget.) Ezt 60-65 fokos vízbe helyezzük. (Használjuk a sütőbe helyezett lábast, ha nincs sous vide edényünk, abban is jól beállítható a hőfok, de a víznek már melegnek kell lenni, mikor belerakjuk). Max. 15 percig melegítsük, ha kiválnak a zsírcseppek a tasak szélére, akkor már jó.
  4. Jeges hideg vízben 5-10 perc alatt gyorsan hűtsük vissza. Közben a kivált zsírcseppeket masszírozzuk vissza a zacskón keresztül, hogy egyenletes legyen az állaga. Egy formaedényt folpackkal béleljünk ki, és kanalazzuk bele a májat. Felülről nyomkodjuk meg, a tetejét simítsuk, hogy mindenütt kitöltse légmentesen a formát. Olyan formát válasszunk, hogy minimum még 1 cm legyen a pereméig, hiszen rá fogjuk még önteni a zselét. Rakjuk hűtőbe és érleljük 2 napig.
  5. Az első nap után, mikor a máj már keményre dermedt, melegítsün fel 1-1,5 dl aszút (a tál méretétől függ, amiben a máj van), és oldjunk fel benne kb. 7 g zselatint. Ha jól visszahűlt, de még folyós, öntsük a máj tetejére (kb. 1 cm vastag réteg, ami szépen is néz ki és szeleteléskor sem fog szétesni). Ezután tegyük vissza a hűtőbe.
  6. A második nap érlelés után a folpackkal óvatosan emeljük ki a májat a formából és helyezzük megfordítva a borzselével lefelé egy lapos tálra vagy kőlapra a tálaláshoz. A tetejét pirított (de már kihűlt) szeletelt mandulával és mazsolával díszítsük. Pirítóssal, friss kovászolt cipóval tálaljuk. Természetesen egy pohár Royal Tokaji Aszú sem hiányozhat kísérőként mellőle.

(nosalty)

karácsonyi recept, palackok és felirat barna háttér előtt

Tokaji furmint borhabdesszert – Pelle Tokaji Furmint 2021

Hozzávalók a borhabhoz

  • 1 dl furmint
  • 70 g Koronás Porcukor
  • 8 g zselatin
  • 350 g tejszín

Hozzávalók a borleveshez

  • 3 dl furmint
  • 180 ml víz
  • 35 g Koronás Kristálycukor
  • 5 g méz
  • 10 g tojás
  • 30 g tojássárgája
  • 5 g keményítő
  • szegfűszeg, szegfűbors

Hozzávalók a mandulamorzsához

  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt

Így készül a borhab

  1. Forraljuk össze a bort a cukorral, majd adjuk hozzá a beáztatott zselatint és hűtsük vissza 28 °C-ra.
  2. Tejszínből verjünk lágy habot keverjük össze a boros résszel. Öntsük formába és fagyasszuk le.

Így készül a borleves

  1. A tojásokat keverjük ki a keményítővel.
  2. A bort, vizet, cukrot, fűszereket forraljuk fel egy edényben, majd a keményítővel összekevert tojással sűrítsük be a levest.

Így készül a mandulamorzsa

  1. Az összes hozzávalót morzsoljuk össze.
  2. Süssük 150 °C-on kb. 20 percig.

Tálalás

  1. A borhabot adagoljuk tányérokba, a borlevest még melegen öntsük hozzá.
  2. Szőlővel vagy más gyümölcsökkel diszítsük.

(Magyar konyha)

Vörösboros gombakrémleves – Jammertal Grand 2017

Fotó: Dmitry Kovalchuk / Unsplash

Hozzávalók

  • 50 dkg gomba
  • 8 dl alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl vörösbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 evőkanál rizs

•             1 dl száraz vörösbor

Így készül

  1. A gombát alaposan mossuk meg és aprítsuk fel. A vöröshagymát kockázzuk fel, és olvasztott vajon pároljuk üvegesre. Nyomdjuk bele a fokhagymagerezdeket, együtt kevergessük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a gombát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg felaprított kakukkfűvel, és fedő alatt pároljuk félpuhára.
  2. Ha már elég sok levet engedett, öntsük fel a vörösborral, és várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog. Ekkor adjuk hozzá az alaplevet és a rizst, és főzzük lassú tűzön addig, amíg teljesen megpuhulnak. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest, utána öntsük vissza a lábosba, tegyük hozzá a tejszínt. Forraljuk össze az egészet.

(Femina)

A Vince karácsonyi borcsomag „A” és a Vince karácsonyi borcsomag „B” egyéb meglepetésekkel kiegészítve kedvezményesen, gyors házhozszállítással megrendelhető linkekre kattintva a Vince platformon. A december 18-i megrendelések még biztosan kiszállításra kerülnek karácsonyig!

Címlapfotó: krakenimages / Unsplash