Két magyar mentes élelmiszer nyert díjat!
Húshelyettesítő termékek versenyén díjazták a legjobb termékeket.
A 2024. február 17-én Budapesten megrendezett IV. Mentes Feszt keretein belül hirdették meg először Magyarország első húshelyettesítő viadalát, amelynek célja, hogy a magyar gyártócégek egymással is megmérkőzve képet adjanak az aktuális húsmentes termékekről.
A zsűri elnöke Segal Viktor chef az értékelések összegzésekor kiemelte, látványos a fejlődés a mentes termékek gyártásánál. Az elmúlt években egyre több hazai kis-és nagyvállalat kezdett termékfejlesztésbe. Összesen huszonkét kész és félkész húsmentes terméket értékelt a zsűri, az íz, kinézet, állag, és összetevők alapján. A vegán ételeket is szívesen készítő gasztroszakember szerint a kinézetben fontos még fejlődnie ezeknek a termékeknek, hiszen ez az első érzékelése a vásárlónak. Az ízük alapján viszont már nem igaz az a sztereotípia, hogy a mentes termékek ízetlenek vagy nem hasonlítanak a megszokott húsételekhez.
Az I. Húshelyettesítő Termékek Viadalának helyezettjei:
Késztermék
- helyezett: Plant Revolt növényi alapú szendvicsfeltét (natúr, zöldfűszeres, paprikás)
- helyezett: Vegafarm csípős házi füstölt kolbászt helyettesítő termék
- helyezett: Vegafarm csemege paprikás sütni való kolbászt helyettesítő termék
Félkész termék
- helyezett: Living Foods elősütött fűszerezett burger fermentált rostokkal
- helyezett: Plant Revolt fűszeres fasírthelyettesítő golyók
- helyezett: Plant Revolt burger pogácsa
A termékek összetevőiben a gyártók az adalékmentes, egészséges összetevőket használják. Közös kommunikációjukban arra hívják fel a figyelmet, hogy nem minden termék egészséges, ami mentes. Érdemes az összetevőkre figyelni, és a hazai termelésből, gyártásból készült termékeket választani.
Címlapfotó: Kate Mishchankova / Unsplash