Bemutatkozik a Vince Gála arca, Jakus László

2022. november 14.

A Vince Gála a legjobb alkalom a ritka magyar fajtákból készült borok megismerésére – mondja Jakus László influenszer.

„20 éve az akkori barátnőmtől karácsonyra kaptam egy alapfokú borismereti képzést. Annyira tetszett, hogy ott ragadtam” – eleveníti fel a kezdeteket Jakus László borszakértő, influenszer. Utóbb végig járta a szamárlétrát, felsőfokú képesítést szerzett, de továbbra is csak hobbiként tekintett a borokra. Egészen addig, míg felesége meg nem kérdezte tőle, ha már úgyis ennyit foglalkozik a borokkal, miért nem kezd vele valamit. A Barbarian Wine Drinker nevet is ő adta, régen azokat nevezték így, akik vizezték a bort, Jakus László esetében ez természetesen a műkedvelő státuszra utalt.

Amiből aztán felesége ösztönzésére mára jóval több lett. Jakus László évek óta tölt fel képeket, jegyzeteket az Instagramra a borokról, amiket kóstol. Egyre szélesebb követői tábora alakult ki. Boros rendezvényeken ma már felismerik, tanácsot kérnek tőle, de kóstolókat is szokott tartani. Szakterülete nincsen, pont azt szereti benne, hogy akarja, minden alkalommal más kerül a poharába. Saját pincéről is ezért mond le, fél a „pincevakságtól”. A Vince Gálán azt tervezi (és ezt javasolja a többi vendégnek is), hogy mindent végig kóstol. Olyan tételszám lesz, hogy ha az ember valóban kóstol, akkor az összes belefér.”

Szerinte azért érdemes előre venni az olyan különlegességeket, mint Szepsy István borai, vagy éppen a régi magyar fajtákból készült tételek (csókakő, juhfark). S hogy Jakus László szerint miért jó kezdeményezés a Vince Gála? „A nemzetközi összehasonlításban még mindig alulértékeltek a magyar borok. Többek között azért, mert nincsenek a Vince Gálához hasonló rendezvények, ahol abszolút méltó környezetben kerülnek bemutatásra a tételek. Egy a Szépművészeti Múzeumban megrendezett kóstoló a legjobb reklám a hazai pincészeteknek.”

Vince Gála jegyek

Aki szeretne együtt kóstolni Jakus Lászlóval a Vince Gála alkalmával, már most bebiztosíthatja magát. Még kaphatók a jegyek a Vince Gálára, Magyarország egyik legnagyobb boros ünnepére. 2022-ben a szervezők a „boralkotások” bemutatására megtalálták az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb elkező színterét: 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az eseményt a Vince díjak átadásának ceremóniája koronázza meg, melynek keretében kiosztásra kerülnek a kortárs képzőművészek által megálmodott Vince Nagydíjak. Az estet a legkiválóbb gourmet-fogások, többek között champagne-ok és osztriga válogatások, mesterkurzusok és workshopok teszik felejthetetlenné. A jó hangulatról az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia ügye iránt évtizedek óta elkötelezett színész, Anger Zsolt gondoskodik.

Címlapfotó: Tokaji Balázs