8+1 gasztrokönyv, mind tökéletes karácsonyi ajándék

2022. december 12.

A frissen a nyomdából érkezett idei gasztrokönyvek felhozatalának mindegyik szereplője igazi karácsonyi slágerajándék.

Szerencsére idén is jelentek meg izgalmas gasztrokönyvek, így senkinek sem kell lemondania erről a szuper karácsonyi ajándékötletről.

Konyhakönyv (Wossala Rozina)

wossala rozina könyve
Fotó: Zoltai András


Wossala Rozina nemrégiben megjelent könyve kiváló társ jól működő konyhához, lusta hétköznapokhoz és ráérős vendégségekhez. Az éjfélkor kinyitott hűtőhöz, tisztességesen lenyalt fakanalakhoz, értelmes bevásárlásokhoz, és úgy az élethez magához. „Hogy fejlődik a gasztronómia itthon, az kétségtelen. Azért, hogy az otthoni étkezési kultúra is lépést tudjon vele tartani, szükség van olyan könyvekre, amikben az éttermi trükkök és praktikák az otthoni környezetben is gazdaságosak és jól működnek. Hát ezért van szükséged Rozina könyvére” – olvashatók Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf gondolatai a Konyhakönyvről. A masszív kötetben több, mint 130 receptet vár arra, hogy az olvasók kipróbálják őket. A könyvről bővebben itt számoltunk be.

6365 Ft, Boook Kiadó

Gyors, finom, egyszerű – 77 recept a mindennapokra (Ambrus Éva – Vágó Piros)

Fotó: Khan Shahbana


Ambrus Éva és Vágó Piros neve sokaknak ismerősen cseng. Új könyvük kapcsán nemrég szerkesztőségünk is készített egy interjút velük, amit itt lehet elolvasni. Évi több, a gyermekek megfelelő táplálását segítő könyv szerzője, hozzátáplálási konzulens. Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, a Rádiókonyha megálmodója. A szociálpedagógus és a rádiós most összefogtak, hogy a Gyors, finom, egyszerű című könyvükben közel 80 gyors, finom és egyszerű recepttel segítsék az olvasót a zsúfolt hétköznapok, családi együttlétek, közös étkezések során. A mai rohanó világban egy házilag elkészített fogás a család minden elfoglalt tagját összehozza az asztalnál. A szerzők komoly kalandozásra indulnak az ízek, fűszerek világában is. Édesanyaként és háziasszonyként így merítenek ötleteket a mindennapokhoz, szem előtt tartva azokat a hazai alapanyagokat, amiket az aktuális évszak kínál. Receptjeik között megtalálhatók levesek, saláták, sós piték és palacsinták, izgalmas főételek, desszertek, valamint igazán gyors és ötletes falatok is, amikkel bárki meglepheti a váratlanul betoppanó ismerősöket vagy családtagokat.

5090 Ft, Boook Kiadó

Vega – Könnyű és finom zöldséges receptek (Jamie Oliver)

View this post on Instagram

A post shared by Chris (@chrisheystek)


Senkinek sem kell bemutatni Jamie Oliver nemzetközi hírű, brit sztárszakácsot. Legújabb könyve ízletes, növényi alapú ételekkel jelentkezik. Miért? Mert az utóbbi időkben egyre többen szeretnék az egészségük, pénztárcájuk vagy a bolygó védelmének érdekében növelni a zöldségfogyasztásukat. A brit sztárszakács által összeválogatott receptek annyira fenségesek, hogy az olvasók észre sem veszik majd a hús hiányát. Ha valaki csak néha-néha fogyaszt húst, esetleg vegetáriánus életmódot folytat, vagy csupán pár friss és egészséges receptre vágyik, akkor ezt a könyvet gyakran fogja forgatni.

 9 499 Ft, Libri

Fermentált konyha – Több mint 100 recept erjesztett alapanyagokból a reggelitől a vacsoráig (Horváth Judit – Király Ágnes)

View this post on Instagram

A post shared by Egészséges konyha Webshop (@kifozomshop)


Az erjesztett ételeket a legtöbben savanyúságként fogyasztják, pedig izgalmas és egészséges fogások is készíthetők belőlük. Horváth Judit, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója és recept fejlesztő, ezen kívül tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes főzőtanfolyamokat. A fermentálás művészete Király Ágnes számára akkor vált fontossá, amikor egészségügyi problémáira kereste a megoldást. A fermentálás mára a hivatásává vált. A szerzők közös könyvükben bemutatják a fermentálás alapjait, illetve több mint 100 receptet ismertetnek meg az olvasókkal. Sőt, még pár rendhagyó desszertötlet, mint például a káposztás körtetorta és a céklás kuglóf is helyet kapott a könyvben.

7 125 Ft, Libri

Sercegés és erdőzúgás – Erdei gasztrokalandkönyv Széchenyi Zsigmond idézeteivel (Segal Viktor – Vida József)

View this post on Instagram

A post shared by Csaladi Konyvklub (@csaladikonyvklub)


Ez a könyv igazi erdei gasztrokalandra hív, aminek a végén 55 egyedi és ízletes recepttel lesz gazdagabb az olvasó. Az ínycsiklandozó falatok mellé köretként Széchenyi Zsigmond nagyszerű írásait párosították. A szerzők összegyűjtötték a magyar erdők kínálta kincseket, majd azokat kiegészítették a mezők és konyhakertek alapanyagaival. Bár a könyv nem a vadászoknak szól, ettől függetlenül nagy hangsúlyt fektet a vadhúsfélék karakteres, ínycsiklandó zamatának és illatának dicsőítésére. Ezenfelül olyan érdekességek is kiderülnek, mint hogy a vadhúsok alacsonyabb a kalóriatartalmúak a házi húsoknál.

7 581 Ft, Libri

Egy lázadó háziasszony (Drew Barrymore)

View this post on Instagram

A post shared by Kossuth Kiadó (@kossuthkiado)


Drew Barrymore Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő 2022-ben jelentette meg első életmód- és szakácskönyvét. A hollywoodi sztár bepillantást enged a konyhájába, a magánéletébe, valamint bemutat közel 40 receptet. A könyv csodálatos fotókkal díszített, közülük sokat maga a színésznő készített. Ráadásul olyan személyes történetek is helyet kaptak a könyvben, amikből megtudható, hogyan került Drew Barrymore a konyhába és miként tanult meg főzni.

7 192 Ft, Libri

Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme (Samin Nosrat)

View this post on Instagram

A post shared by Pálinger Viktória Katalin (@viki.palinger)


Samin Nosrat másodéves egyetemistaként került közeli kapcsolatba a konyhával, ekkor kezdett dolgozni Kalifornia egyik leghíresebb éttermében, a Chez Panisse-ban. A ranglétra összes fokát végigjárva végül séf lett belőle. Azóta az életévé vált a főzés. Szakmájának köszönhetően Japántól Mexikóig, Olaszországtól Amerikáig bejárta az egész világot. Az ízek titkát kutatva rájött arra, hogy a fogásokat négy elem teszi tökéletessé vagy teszi tönkre: ez a só, a zsír, a sav vagy a hő.

A só, ami felerősíti az ízeket, a zsír, ami ízt ad és állagot képez, a sav, ami egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, ami végső soron meghatározza az ételek állagát. Így a séf egy olyan szakácskönyvet alkotott meg, aminek az első része egy profi főzőtanfolyam, a második pedig több mint 100 receptet tartalmaz. „Számomra az egyetlen ember, aki megfejtette a gasztronómiai mátrixot, Samin Nosrat. Egy igazi, sallangmentes gasztrozseni. Ha egyetlenegy gasztrosorozatot nézel a Netflixen, legyen ez. Ha egyetlen szakácskönyved van otthon, legyen ez, és ígérem, megtanulsz főzni” – olvashatók a könyv előszavában Wossala Rozina gondolatai.

10 200 Ft, Bookline

Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről (Dragomán György)

View this post on Instagram

A post shared by Klára Csehiné Gáspár (@klaaresz)


Dragomán György évek óta kitartóan írja főzős-evős történeteit és receptjeit. Ezek a személyes beszámolók arra invitálják az olvasót, hogy ő maga is meghódítsa saját konyháját. Dragomán György író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések hirdetője, régi és új ételek őrzője és megalkotója. A laktobacilusok és az élesztőtörzsek együttélése éppúgy központi témája a könyvének, mint a karamell különböző változatai. Az ízletes recepteket pedig családi sztorikba ágyazva, vicces és komoly történetekkel, hozza közelebb az olvasókhoz.

5199 Ft, Líra

Zümmögés a konyhában 3. – …és végy még több kanál mézet! (Rúzsa Magdolna – Vida József)

View this post on Instagram

A post shared by Pannon Értéktár (@pannonertektarzrt)


Az utóbbi évtizedekben méltatlanul a hátsó polcokra került a méz. A konyhaművészet terén is jeleskedő Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár ezért most úgy döntöttek, felhívják az emberek figyelmét erre a nemes alapanyagra. A Zümmögés a konyhában sorozat legújabb, harmadik része egy különleges desszertgyűjtemény. A szerzőpáros mennyei finomságokat készít mézzel, így például a képviselőfánkot, a répatortát és a közkedvelt brownie-t is.

5090 Ft, Boook Kiadó

Címlapfotó: SerdyukPhotography / Shutterstock