3 hétköznapi élelmiszer, ami segít lehűlni a kánikulában

2024. július 17.

Három hűsítő étel, ami mindenkinek ott lapul a hűtőjében. Ezekkel garantáltan könnyebb átvészelni a nagy meleget.

A nagy hőség ellen sokan sokféleképpen védekeznek. Vannak, akik a légkondiban hisznek, mások rengeteg folyadékot fogyasztanak, megint mások pedig a strandon próbálnak megküzdeni a nagy meleggel. A Hamu és Gyémánt a minap azoknak kedveskedett, akik az evésbe menekülve próbálják túlélni a kánikulát. A cikkben olyan könnyen elérhető élelmiszereket gyűjtöttek össze, amik segítenek a hatékony hőcserében.

1. Uborka

Mindenki által jól ismert tény, hogy a nagy melegben a megszokottnál több folyadékot érdemes fogyasztani, lehetőleg vizet. Erre nyújt tökéletes megoldást az uborka. A zöldség 95 százalékban vízből áll, miközben tele van fontos és értékes ásványi anyagokkal. Az uborkának magas a K-, az E- és a B6-vitamin tartalma, sok benne a kálcium, a vas és a folát. Ezek külön-külön is jó hatással van a szervezetre. Ráadásul az uborka tökéletesen passzol a legtöbb salátához, de önmagában rágcsálva, meghintve egy csipet sóval is ízletes ropogtatnivaló.

2. Görögdinnye

Az ízletes gyümölcs nemcsak az íze miatt a nyár egyik nagy kedvence. (Korábbi cikkünkben bemutattuk a kétujjas trükköt, amivel kiválasztható a legjobb példány, így garantáltan elégedettek leszünk az ízével.) Másik előnye, hogy nagy melegben segít lehűteni a szervezetet is. A görögdinnye 90 százaléka víz, így ha ezt fogyasztjuk, akkor a hidratálás garantált. Ráaádsul, csakúgy, mint az uborka, ez a nyári harapnivaló is tele van fontos vitaminnal és ásványi anyaggal. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin és tartalmaz folsavat, vasat, káliumot és mangánt is.

3. Banán

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a népszerű gyümölcs szintén hatékonyan képes hozzájárulni ahhoz, hogy lehűtsük magunkat a nyári kánikulában. A banán ugyanis tele van rostokkal, amik segítenek abban, hogy a bevitt folyadék könnyebben felszívódjon, így biztosítva a szervezet megfelelő hőmérsékletét. Arról nem is beszélve, hogy a banán az egyik legtöbb káliumot tartalmazó gyümölcs. Ezért jó hatással van a szív egészségére, ami a hőségben különösen fontos.

Címlapfotó: Marius Matuschzik / Unsplash