A kétujjas trükk segítségével mindig kiválasztható a tökéletes görögdinnye

2023. július 21.

Kiváltható a lékelés és 100 százalékos biztonsággal kiválasztható a legérettebb görögdinnye egy ügyes fogással.

Mindenki hallott már különböző technikákról, amivel elvileg meg lehet állapítani, mégis mennyire friss az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, vagyis a dinnye. A legegyszerűbb, termelők és árusok által javasolt módszert viszont nem biztos, hogy sokan ismerik.

A thekitchn legújabb cikkében utánajárt, melyik az a technika, amivel a legkönnyebben megállapíthatjuk, melyik dinnyét emeljük vigyük haza. 

Úgy tűnik, a legjobb módszerhez semmi más nem kell, mint az egyik kezünk. Az interneten minden nyáron szembejöhet velünk egy-egy poszt vagy videó arról, hogy emberek mindössze két ujjuk segítségével állapítják meg a görögdinnye minőségét. A metódus lényege, hogy mutató és középső ujjunkat egymás mellé szorítva rakjuk kezünket a dinnyére. Ha a két ujjunk elfér a dinnye héján található világos csíkok között, az azt jelenti, a gyümölcs tökéletesen érett, jó minőségű. (Van egyébként még egy megoldás, de ahhoz el kell menni ide, itt ugyanis mindig édes a dinnye.)

Amellett, hogy önmagában is finom az édeskés gyümölcs, ha kedvünk van hozzá, számos receptben felhasználva még tovább fokozhatjuk az élményt. A delish-től most két receptet hoztunk, egy salátát és egy koktélt.

Könnyű, nyári görögdinnye-saláta

Hozzávalók

  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 2ek vörösborecet
  • ½ ek só
  • 360 g magozott görögdinnye (egy kisebb dinnye negyede)
  • 120 g kígyóuborka
  • 120 g fetasajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 g mentalevél

Így készül

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat, a vörösborecetet és a sót
  2. Egy nagyobb tálba rakjuk bele a kockákra vágott görögdinnyét, a felszeletelt kígyóuborkát, a fetasajtot, a vékonyra vágott hagymát és a mentaleveleket.
  3. Keverjük össze a két tál tartalmát és készen is van egy igazán frissítő, nyári saláta.

Görögdinnyés Agua Fresca

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kasviskapina (@kasviskapina) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 720 g magozott görögdinnye (egy kisebb dinnye fele)
  • 6 ek cukor
  • 80 ml friss limelé
  • 80 ml víz
  • mentalevelek
  • vodka vagy silver tequila ízlés szerint

Így készül

  1. Turmixgépbe rakjuk bele a dinnyét, a limelevet, a cukrot és a vizet, majd keverjük addig, amíg az állaga sima nem lesz
  2. Egy pohár aljára rakjunk pár kocka jeget, öntsünk rá annyi vodkát vagy tequilát, amennyit szeretnénk, majd adjuk hozzá a turmixgép tartalmát.
  3. Díszítésként rakjunk a pohárba mentaleveleket és máris fogyasztható a hűsítő koktél.

Címlapfotó: Rens D / Unsplash