Minden hozzávaló megvan otthon ehhez a különleges húsvéti süteményhez!
Még most sem késő: ez az elképesztően finom húsvéti sütemény könnyen elkészíthető. A recept egyenesen Olaszország legédesszájúbb városából érkezett.
A la pastiera napoletana egy tipikus nápolyi húsvéti sütemény. A feljegyzések szerint 1600-as évek elején kezdték készíteni az édesszájú nápolyiak. Annyira beleszerettek, hogy később húsvétról „átterjedt” karácsonyra is. Ma is rengeteg család készíti, mindenkinek saját titkos receptje van, amit a világért sem osztana meg másokkal.
Létezik egy nagyon kedves legenda is a la pastiera keletkezését illetően. E szerint Nápoly alapítója, Parthenopé szirén (aki állítólag magát Odüsszeuszt próbálta elcsábítani) énekét akarták meghálálni a lakosok a 7 alapanyaggal. A ricotta szimbolizálta a bőséget, a liszt a gazdagságot, a tojás a termékenységet, tejbe áztatott búza az állatok és növények királyságának egyesülését, a cukor a szirén fülbemászó énekét, a fűszerek az emberek tiszteletét, a narancsvirág pedig a campaniai föld illatát. Ebből a hét alapanyagból alkotta meg a legenda szerint Parthenopé az istenek segítségével az „isteni” süteményt.
La pastiera napoletana, az olasz húsvéti sütemény
Hozzávalók 4 főre a tésztához
- 150 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez
- 2 tojás
- 200 gramm ricotta
- 40 milliliter tejszín
- 5 gramm vaníliás cukor
- 60 gramm kristálycukor
- 0.5 citrom
- 1 tojás a kenéshez
Így készül
- A tésztához morzsoljuk el a hideg vajat és a lisztet, majd adjuk hozzá a cukrot, sót és a tojássárgát. (Ha szükséges, egy csepp vizet is.)
- Ezután gyors mozdulattal gyúrjuk be a tésztát, ügyelve arra, hogy ne melegítsük túl azt a kezünk melegétől. Ha kész, csomagoljuk fóliába és hűtsük le. Tegyük fagyasztóba vagy hűtőbe.
- A töltelékhez keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a ricottát. Ízesítsük vaníliás cukorral, citromlével és a citrom reszelt héjával, illetve lazítsuk tejszínnel.
- Ezt követően verjük kemény habbá a tojásfehérjét kemény és óvatosan forgassuk bele a ricottás keverékbe.
- A tésztánkat 70-30 arányban osszuk ketté és a nagyobbik részét lisztezett felületen nyújtsuk, kb. 5 milliméter vastagságúra. Béleljük ki vele a sütőformánkat úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Erre öntsük rá a tölteléket.
- A maradék tésztát is nyújtsuk ki és vágjuk vékony csíkokra. A csíkokból alakítsunk rácsos formát a töltelék felszínén. A tészta csíkokat kenjük le tojással, majd 180 fokos előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre.
Címlapfotó: Andrés Giménez / Unsplash