Márciusban az időseknek muszáj sokat enniük ebből az élelmiszerből

2024. március 22.

Létfontosságú a szervezetük egészséges működése szempontjából.

„Mivel az idősebbek közül van, aki már ki sem mozdul otthonról, ezért napfény hiányában ugyancsak gyakori körükben a D-vitamin hiány. Ezért főképp a november és március közötti hónapokban ajánlott pótolni.” Ez a mondat Semmelweis Egyetem honlapján található, a 65 év kor felettieknek táplálkozási tanácsot adó írásuk egyik legfontosabb tanulsága.

Nemrégiben mi is írtunk róla, hogy a D-vitamin mennyire fontos különösen az idősödő szervezet számára. Megfelelő pótlása, különösen a napfényben szegény hónapokban, valóban elsődleges feladat.

Szerencsére számos élelmiszerben, italban és ételben egyaránt, jelentős mennyiségben található D-vitamin. A legismertebb ezek közül talán a hal. A vadlazac 100 grammjával olykor 1000 nemzetközi egységet is be tudunk vinni a szervezetbe. Az olcsóbb, könnyen elérhető halak közül szakemberek a szardíniát és a makrélát javasolják.

A tojássárgája szintén gazdag D-vitaminban, igaz, ugyanehhez az 1000 nemzetközi egységhez közel 30 darabot kéne elfogyasztani. Célszerű gombából is többet ennünk. A listavezető közülük a kucsmagomba a csészénként 136 nemzetközi egységével. A máj is jó D-vitaminforrás.

Divatos, hogy az utóbbi időben D-vitaminnal dúsítják az élelmiszereket. Ez különösen gyakori gabonakészítmények (reggelizőpehely, müzli), tejkészítmények (joghurt, növényi tej) és gyümölcslevek esetében. Könnyű megtalálni őket, mert fel szokták tűntetni ennek tényét a csomagoláson.

Címlapfotó: Stella de Smit / Unsplash