A népszerű gyümölcs, aminek a magja értékesebb, mint a húsa

2023. szeptember 05.

Sokan kidobják, pedig egy valóságos vitaminbomba a magyarok körében is népszerű gyümölcs magja.

A gyümölcsök magja általában a szemétben vagy a komposztban végzi. Pedig némelyik gyümölcs magja kifejezetten értékes, talán még értékesebb is mint a húsa. Tipikus példa erre a tökmag – olvasható az Agroinform értékes gyümölcsmagokat bemutató cikkébe. (Bár sokan gondolják zöldségnek, a tök  virágból fejlődik ki, és rengeteg magot is tartalmaz, ezért rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik.)

Mint írják, a tökmag megpirítva igen ízletes csemege, de nem csak ezért lehet szeretni. Hanem például azért, mert rengeteg benne a fehérje. Emellett gazdag esszenciális zsírsavakban is, és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. Gazdag még magnéziumban, káliumban, E-, F, B1-, B2- és D-vitaminban, szelénben, cinkben, rézben és antioxidánskoban. Számos betegség megelőzésére is jó. Csökkenti a koleszterinszintet, így enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. Szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást.

Vannak olyan tökfajták, amiket kifejezetten a magjáért termesztenek. Ezek húsát gyakran már aratáskor kint hagyja a még a földön, hogy aztán visszaforgassa. Tökmagolaj előállításához szintén erre „szakosított” fajtát használnak, ezekben a mag körül hiányzik a héj, így a hántolással sem kell vesződni.

A tökmag nem csak pirítva, de nyersen is fogyasztható. Tehetjük levesekbe, salátákba és péksüteményekbe is. A tökmagolajat melegen sajtolják. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, mely rengeteg kedvező hatással bír. Csodás lesz tőle a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak van hidegen sajtolt változata is, amelyet használhatunk saláták ízesítéséhez.

A sütőtökös receptek elkészítése után visszamaradó magot is érdemes megtartani. Megpirításuk után ugyanolyan ízletesek és táplálóak, mint a boltban vásárolt társaik.

Címlapfotó: Natalie Behn / Unsplash