A legértékesebb melléktermék a konyhában, mégsem esszük

2025. január 30.

Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, rengeteg van belőle, mégsem fogyasztjuk.

Az író a vajgyártás mellékterméke. Az angoloknál buttermilk, a németeknél Buttermilch, a franciáknál babeurre, míg a spanyoloknál suero de mantequilla neve, mint sok más nyelvben is, a vajkészítéshez kapcsolódó előállítására utal. A tejiparban nagy mennyiségben állítják elő, és rendkívül értékes élelmiszer (lehetne) – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, eredeti formájában pasztőrözve, hűtve értékesítik, illetve felhasználható sajt- és túrókészítéshez is. Külföldön a különböző íróalapú üdítőitalok gyártásánál is komoly szerepe van. Az előállított nagy mennyiség ellenére Magyarországon sajnos csak korlátozott mennyiség kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek oka egyszerű: fogyasztása nem elterjedt.

Az író zsírtartalma alacsonyabb, mint a tejé, az érlelés és a köpülés módjától függően általában 0,3-1,2% között változik. Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A kalcium- és a riboflavin-tartalom szempontjából az író az eredeti tejjel egyenértékű, lecitinben pedig rendkívül gazdag. Ugyanazokat az aromaanyagokat tartalmazza, mint a vaj. A savanyú író a többi savanyított tejtermékhez (joghurthoz, kefirhez) hasonló szerepet tölt(hetne) be a táplálkozásunkban.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash