A sajt, amit imádnak a magyarok, pedig nem is tejből készül

2024. február 01.

Több mint 600 éve esszük. Manapság már sokan már otthon is elkészítik, hiszen egyáltalán nem bonyolult.

Nagyjából mostanában ér véget a birsalma szezonja, de aki igyekszik, még talál a piacokon. Érdemes is beszerezni, mert az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni. (Kedvenc süteményünkbe is kerülhet.) Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt – olvasható a greendex.hu cikkében.

Mint írják, az Ázsia dél-nyugati részein, valamint a Kaukázusban őshonos birs évszázadok óta a magyar konyha kelléke is, még akkor is, ha használata látszólag visszaszorult. Első hazai említése 1395-ből való, Lippay János jezsuita szerzetes 1600-as években kelt Posoni kert című munkájában pedig már részletesen bemutatja a fajt, és ír többek között arról, hogy sajtot is készítenek belőle.

Bár a gyümölcsökből készülő keményebb zselék elnevezése sajt is lehet, állagukon kívül nem sokban hasonlítanak tejből készült társaikra. A gyümölcssajtok főzött és szárított készítmények, és általában hosszú hónapokig vagy akár még tovább eltarthatók.

A sajt hagyományos elkészítése során az erre alkalmas gyümölcsökből – például almából, szilvafélékből – sűrű lekvárt főznek, majd ezt valamilyen módszerrel megszárítják. A 19. századtól kezdve cukor is kerül a sajtba. A cukortól jobb lett a sajt íze, és tovább eltartható.

A teljes cikk elolvasható a greendex.hu oldalon, ott receptet is találunk a házi birsalmasajt elkészítéséhez.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash