Tartsunk meg pár ágat a karácsonyfáról, meg fogják hálálni
A karácsonyfák ilyenkor szokták a kukában végezni, pedig érdemes pár ágat megtartani. Nem is gondolnánk, mennyire!
A fenyők közül sok áldozatul esik a téli ünnepnek némi csillogást követően. Legtöbben Vízkeresztkor, vagyis január 6-án szoktak megszabadulni tőlük. Pedig az örökzöldek nem csak díszként mutatnak jól akár sokkal tovább. A lucfenyőből sokféle étel és ital készülhet, főleg Erdélyben számos kistermelő foglalkozik ilyen élelmiszerek előállításával – olvasható az Agrárszektor oldalon.
Mint írják, étkezési célra főleg Erdélyben a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtik a lucfenyőnek, aminek a április-májusban jön el az ideje. A lucfenyőből készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem hasonlítható. Ráadásul meghűlés, torokfájás esetén segítségünkre lehet, emellett pedig limonádék ízesítésére is alkalmas a fenyőszirup.
A fenyőszirup egyben fenyőszörp is, ha vízzel hígítjuk. Készülhet aromás „zöld cukor” is fenyőhajtásból. Csak össze kell törni és kristálycukorral rétegezve eltenni, és egy idő után a cukor bezöldül és kellemes ízt, illatot vesz át. Fenyőzselé is készülhet úgy, ha a fenyőszörpöt enyhén hígítjuk, majd zselatinnal, vagy agarral megszilárdítjuk. A pálinkába áztatott fenyő is érdekes ízzel gazdagítja az italt. Készülhet még belőle fenyődzsem, és likőr, sőt alkoholos kivonat, tinktúra is. Amennyiben a hajtások már idősebbé váltak forrázattal teát akkor is készíthetünk belőlük, illetve főzetükből fenyős fürdővíz válhat, ami kellemes illatával igen jó relaxáló hatással bír.
Címlapfotó: Katie Azi / Unsplash