Ne dobjuk ki! A kávézacc nem csak jóslásra való, annál sokkal értékesebb!

2023. október 18.

A kávézacc tele van értékes összetevőkkel, ezért számos módon újrahasznosítható. A MATE és a Coca-Cola most közös projektbe fogott.

Együttműködésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A mindennapi kávézás során keletkező zacc átfogó vizsgálatát és újrahasznosítási útjainak feltárását tűzték ki célul. A projekt első lépéseként hallgatói pályázatot indítottak, amely a Coca-Cola HBC Magyarország vendéglátóipari vevőpartnereinél keletkező kávézacc biztonságos be- és visszagyűjtési rendszerének kidolgozására tesz kísérletet.

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik. Évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 ezer tonna kávézacc keletkezik. Az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége jelenleg hulladékká válik, mivel nincs bekapcsolva a körforgásba.

A kávézacc értékesebb anyag annál, mintsem, hogy hulladékként végezze a vevőpartnereknél. Számos olyan összetevő alkotja, amelyek alkalmassá teszik az újrahasznosulásra.  A Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE budai campusa együttműködésükben azt vizsgálja, hogy miként adhatunk új életet a mindennapi kávézásaink során keletkezett zaccnak. Az együttműködés első fázisában a vendéglátóiparban keletkező kávézacc biztonságos visszagyűjtési rendszerének kidolgozását célozzák meg az egyetem hallgatóinak bevonásával. A munka nem áll meg itt. A Coca-Cola HBC Magyarország reményei szerint a pályázaton beérkezett ötleteket a gyakorlatban is hasznosítani tudják a későbbiekben a HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafés) vevőpartnereik körében.

„Örömmel töltött el a Coca-Cola HBC Magyarország megkeresése, nagyon hasznos a hallgatók számára a vállalati szemlélet ismerete, valamint a tapasztalatszerzés. A kávézacc nem egy hulladék, hanem egy értékes ásványi anyagokban gazdag termék. Mégis alig vannak jó gyakorlatok a körforgásba történő bekapcsolására. A zaccot értékes összetevők alkotják. Ezek lehetővé teszik újrahasznosítását számos iparágban (például élelmiszeripar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, csomagolóanyagok vagy üzemanyagok), de megoldatlan az újbóli felhasználásig tartó tárolása, az értékeinek a megőrzése” – mondta Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense.

Kávézacc-pályázat

A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és egyben kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére történő eljuttatását olyan módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, hasznossága megmaradjon. A pályázatra összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett. Nekik november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják megoldásaikat.

A beérkezett pályaműveket Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója, Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense, a Csokoládé-kávé-tea szakmérnöki és szaktanácsadói képzés szakfelelőse, Karsai Dóra, a Coca-Cola HBC Magyarország külső kommunikációs vezetője, Ákontz Péter, a Coca-Cola HBC Magyarország HoReCa értékesítési vezetője, Éder Gergely, a Coca-Cola HBC Magyarország országos QSE vezetője, Kertész-Káldosi Zsuzsanna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének környezetvédelmi tanácsadója, Gyükeri Mercédesz, a HVG gazdasági rovatának vezetője és Kiss Gábor, a Mobil Petrol Kft. beszerzési vezetője értékelik majd. A Magyarországon 47 töltőállomást működtető Mobil Petrol Kft. a Coca-Cola HBC jelentős partnere. Mindennapi működésük során jelentős mennyiségű kávézacc keletkezik. Ezt is szeretnék bekapcsolni a körforgásba.

Címlapfotó: Nguyen Tong Hai Van / Unsplash