Az egyik legjobb kávés sütemény a világon, pedig alig pár perc alatt kész

2022. november 08.

Mennyei kávés sütemény, aminek az alapja tulajdonképpen egy csokis keksz. Hamar elkészíthetik kevésbé gyakorlottak is.

A cakejournal.com oldalán találtunk rá az alábbi kávés sütemény, pontosabban eszpresszós keksz receptre. Az eredeti cikk felvezetője szerint bár rendkívül egyszerűen elkészíthető, mégis isteni. Tulajdonképpen egy csokis keksz felturbózott változatáról van szó, a kávé azonban mégis új szintre emeli. Egyrészt önmagában kellemes a kávé íze, másrészt felerősíti a többi aromát is.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál instant eszpresszó kávépor
  • 2 evőkanál tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
  • 300 gramm fehér búzaliszt
  • 50 gramm édesítettlen kakaó por
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál só
  • 100 gramm olvasztott vaj
  • 200 gramm barnacukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 150 gramm nem túl édes csokipasztilla

Így készül a kávés sütemény

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőrácsot helyezzük az alsó harmadba. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Keverjük össze az instant kávéport és a tejet egy kisebb tálban.
  3. Keverjük össze a lisztet, a kakaó port, a sütőszódát és a sót egy nagy tálban.
  4. Keverjük össze az olvasztott vajat és a cukrot egy öblös edényben. Adjuk hozzá a két tojást és keverjük 2 percig.
  5. Az előző keverékhez adjuk hozzá a tej és kávépor mixét, a lisztes keveréket, valamint a vaníliát. Jól elegyítsük az egészet.
  6. Adjuk hozzá a csokipasztillákat. Csak addig keverjük, amíg a pasztillák szétválnak, de azt ne hagyjuk, hogy szétolvadjanak.
  7. Három evőkanálnyi kupacokat adagoljunk ki és lapítsunk el egy sütőpapíron.
  8. Süssük 10 percig a kekszet. 10 percig hagyjuk őket hűlni, mielőtt leszedjük őket a sütőpapírról.

Címlapfotó: aliet kitchen / Unsplash