Ha egy kávé különlegességre vágysz, akkor próbáld ki a nitro lattét!

2022. október 11.

Milyen kávéfajta a nitro latte? Miért ezt a nevet kapta? Összeszedtünk mindet infót, amit csak tudni kell erről a különleges italról. Többek között azt is elmondjuk, hogy készítheted el otthon.

A kávé trendek jönnek és mennek, de az egyik legújabb ital, vibráló és gazdag ízvilágával lehetséges, hogy még sokáig velünk marad, ezért itt az ideje, hogy te is megismerd.

​Mi az a nitro latte?

View this post on Instagram

A post shared by Happy Baristas (@happybaristas)


A nitrogén színtelen, szagtalan és semleges ízű gáz, amit már régóta használnak élelmiszerek és italok tartósítására. Az elmúlt 50 év során a sörgyártók a sör ízének és állagának megváltoztatására is használták. A nitrogén ugyanis simább, édesebb ízt és vastagabb, selymesebb habot kölcsönzött a sörnek.

Az utóbbi időben a baristák is elkezdtek kísérletezni a nitrogénnel a kávé elkészítésekor. A legnépszerűbb innováció a nitro latte lett, ami a nitrogén és a tejeskávé találkozásából született.

​A nitro italok eredete

View this post on Instagram

A post shared by Perfect Daily Grind (PDG) (@perfectdailygrind)


Pontosan nem tudni, hogy ki találta fel a nitro lattét. Egyesek szerint, a texasi Cuvée Coffee nevű helyen született meg az ötlet 2012-ben, míg mások úgy vélik, hogy a portlandi Stumptown Coffee Roasters kávézóban készítették el 2013-ban.

Függetlenül attól, hogy ki készítette az első nitro lattét, a nitrogénnel csapolt sörök jelentették az inspirációt. A Guinness ír sörök mindig is a krémességükről voltak híresek, ennek eléréséhez azonban a kocsmákban a pincérek kis túlzással vért izzadtak. Mivel a szén-dioxid inkább vibráló jelleget ad, a pohárba a sörnek csak egy részét csapolták a hordóból szén-dioxid segítségével, a maradékot egy másik, túlnyomásos hordóból csapolták, amihez nem volt szükség szén-dioxidra. 1959-ben jött az ötlet az ír sörgyár egyik mérnökétől, hogy a sört nitrogénnel és szén-dioxid keverékével kéne kicsalogatni a hordókból, mert a nitrogén nem oldódik olyan könnyen, mint a szén-dioxid.

A nitrogénnel dúsított sörről kiderült, hogy szép habot, gazdagabb és édesebb ízvilágot kapott. Sőt, a nitrogén az oxigént is kiszorítja, ami segít megőrizni az ital frissességét – számolt be az újdonságról a perfectdailygrind cikke.

​Hogyan készül a nitro latte?


A legtöbb kávézó egy csaprendszer segítségével adja hozzá a nitrogént a kávéhoz. Ez biztosítja, hogy minden pohárban megjelenjen a jellegzetes, pezsgő hab. Ezek a rendszerek általában egy hordóból szívják ki a kávét, majd egy adagoló segítségével nitrogént adnak hozzá.

Tehát a kávét és a tejet már előre összekeverik és egy hordóba töltik, majd rendeléskor egy csapból szolgálják fel. A nitrogén miatt a nitro latte ízei és textúrái harmonikusabbá válnak, mint egy hagyományos tejeskávéé.

A nitro latte természetes pezsgése miatt akár a koktélok kedvelt kiegészítője is lehet.

Hogyan készítheted el otthon?

Mivel a nitro latténak nagy divatja van, természetesen megjelentek azok a készülékek, amik otthon is elérhetővé teszik az az élményt. Pár tízezer forintba kerülnek, cserébe megfelelő mennyiségű nitrogénnal dúsítják a hideg kávédat.

​Kinek fog ízleni?


Először is, a nitro latte pezsgős állaga, édessége és hideg hőmérséklete miatt azok körében népszerű, akik már eleve szeretik a hideg kávéitalokat. Természetes édessége és krémessége miatt a nitro latte egészségesebb alternatívája az olyan italoknak, mint a frappuccino, amiket gyakran extrán édesítenek. A nitro tejeskávé textúrája szinte már olyan mint, egy turmixé, viszont csak annyi kalóriát tartalmaz, mint egy hagyományos tejeskávé.

​Mi a nitro latte jövője?

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa Lim (@asa_photography)


A kávékülönlegességekből sosem elég, ezért valószínű, hogy idővel mindenhol elterjed majd a nitro latte. De akkor miért nincs több kávézó, ahol ilyet lehet inni? Mert a nitrogén-infúziós rendszer kiépítése hatalmas költséget jelent. Szükség van nitrocsapra, a gázvezetékekre, a tartályokra és tisztítóberendezésekre is.

Bár ez az édes és habos ital nem fog mindenkit megnyerni, de minden bizonnyal meglesz a közönsége.

Címlapfotó: Brooke Cagle / Unsplash