6 tudnivaló a krumpliról, ami után biztosan máshogy fogjuk enni

2024. március 21.

Kijelenthető, amilyen népszerű a krumpli, olyan keveset tudunk róla.

A krumpli a magyarok egyik legfontosabb élelmiszere. Mindenféle formában esszük a pürétől kezdve a levesen át és még kenyérbe is belesütjük. Rangos helyet vívott ki magának ahhoz képest, hogy csak Kolumbusz Kristóf 15. századi amerikai felfedezőútja nyomán került a kontinensünkre. És ez csak egy érdekesség a krumplival kapcsolatban. Az alábbiakban további 6 kevéssé ismert tény következik a svájci kartoffel.ch gyűjtéséből.

  1. II. fülöp Spanyol király 1565-ben királyi ajándékként krumplinövényt adott IV. Pius pápának. Mondhatni, Európában a Vatikánból indult hódító útjára a krumpli. Hamarosan minden egyetemi és közparkban bele lehetett botlani – akkor még első sorban szép virága miatt. Étrendünkben csak jóval később került be.
  2. 1995-ben az amerikai Columbia űrrepülőgép vitt először krumplinövényt az űrbe. Azt vizsgálták segítségével, hogyan lehet növényt termeszteni a súlytalanság állapotában. A kísérletek biztatóak voltak.
  3. A krumpli gazdag C-vitaminban, magnéziumban, káliumban és vasban. Jó hatással van az idegrendszerre, az izomműködésre, a vízháztartásra és a vérképzésre.
  4. A krumpli 80 százaléka víz. Csak kevés zsírt tartalmaz, ezért kalóriaszegény. Természetesen az olajban sütéssel ez változik.
  5. Dél-Amerikában már 6000 évvel ezelőtt is termesztettek krumplit. Peruban még 4500 méter tengerszint feletti magasságban is megél.
  6. Marie Antoinette francia királyné(XVI. Lajos felesége) előszeretettel viselt krumplivirágot a hajában.

Egy korábbi cikkünkben az édesburgonyáról szedtünk össze 6 érdekességet. (Plusz érdekesség: a két növény egyáltalán nem rokona egymásnak.)

Címlapfotó: Peter Schad / Unsplash