Az egyik leghíresebb ital lesz kóstolható egy napig Budapesten

2022. november 20.

Az egyik leghíresebb ital a világon, 200 éve készítik Skóciában. Novemberben az egyik budapesti bárban főznek is hozzá.

Vannak italok, amelyek egy átlagos hétköznapot is ünneppé varázsolnak – a The Macallan whiskyk éppen ilyenek. És ezt most magunk is megtapasztalhatjuk, hiszen a nagy múlttal rendelkező márka három prémium whiskyjét kóstolhatjuk meg a Múzsa Bár exkluzív tematikus estjén.

A minőség titka

A céget eredetileg 1824-ben alapították az északkelet-skóciai Spey folyó feletti fennsíkon. A Macallan volt az egyik első lepárló Skóciában, amely törvényes engedéllyel rendelkezett akkoriban, hogy alkoholt gyártson és értékesítsen. Nem nehéz kiszámolni, hogy a konszern így már közel két évszázada szolgálja ki a whisky-rajongókat kompromisszummentes minőségével és kifinomultságával.

három üveg az asztalon, mindegyikben barna ital
Fotó: Múzsa Bár

A lepárlóüzemet még Alexander Reid árpaföldműves és tanár alapította. A Macallan név a skót gael „magh” és „Ellan” , szavakból ered: előbbi „termékeny földet”, utóbbi Szent Fillan szerzetes nevét jelenti, aki a 18. században hirdette a kereszténységet Skóciában.

A Macallan whiskyk európai és amerikai tölgyből készült ex-sherry hordókban érlelődnek, amelyeket kifejezetten a cégnek gyártanak. Jó tudni: az évek során ugyan az ízek tökélésednek, sokszor a hordók minősége és jellemzője az, ami még az időfaktornál is fontosabb – a Macallan egyik fő tulajdonsága pedig, hogy különleges, több hordós érlelési technikáival dolgoznak.

leghíresebb ital, egy férfi üvegből tölt pohárba
Fotó: Múzsa Bár

Beszédes, hogy a hordók készítéséhez kiszemelt fáknak el kell érniük a minimum 80-100 éves kort, hogy előtérbe kerüljenek bennük azok az aromák, amelyek a whisky-érleléshez szükségesek.
Pontosan ezért is van egyenrangú szerepe a lepárlóüzemnél a főzőmesternek és a hordómesternek.

Egy korty Skócia Budapesten

A Macallan tényleg a legjobb választás lehet, ha egy különleges italra vágyunk, de a páratlan élmény tovább fokozható, ha nem mindennapi helyszínen, kiváló ételek mellé és remek társaságban fogyasztjuk őket.

Ehhez pedig november 23-án minden adott lesz a Múzsa Bár tematikus vacsoraestjén.

A „The Macallan Experience by Múzsa” egy valódi gasztronómiai utazás: Győrffy Árpád executive séf kulináris alkotásait kóstolhatjuk meg a Macallan whiskyk kivételes választékával párosítva, egy élő akusztikus koncert kíséretében.

bárpult körül székek
Fotó: Múzsa Bár

Egy aperitif koktél után öt fogás és három prémium whisky (12 éves, 15 éves és Rare Cask) sorakozik fel.

Az est menüje a leghíresebb ital köré szerveződik

szakállas férfi karba tett kézzel mosolyog
Győrffy Árpád, a Múzsa séfje
Fotó: Múzsa Bár
  • Welcome: kacsamáj tart, alma, Calvados-mártás, fehér homoki szarvasgomba
  • #1 koktél: Macallan (12 éves), karamellizált alma, sudachi gyömbér
  • Előétel: kacsa tataki, karamellizált fenyőmag, csicsóka
  • Ital: Macallan (12 éves Double Cask)
  • Főétel: wagyu steak, erdei gombák, fenyőmag- és mazsola teriyaki
  • Ital: Macallan (15 éves Double Cask)
  • Elő-desszert: vanília mocsi, lime espuma
  • #2 koktél: Macallan (12 éves) vaníliaméz, lime, fehér homoki szarvasgomb
  • Desszert: mogyorós piskóta, méz, citrom
  • Ital: Macallan Rare Cask

Az est felejthetetlen hangulatához a már említett élőzene nyújt aláfestést, a whiskyk lenyűgöző világába pedig Anna Metaxas, a Macallan globális nagykövete enged betekintést.

Címlapfotó: Múzsa Bár