Vylyan Bogyólé: itt látható először a 2022-es címke

2022. október 14.

Október 14-én debütált a Vylyan Bogyólé bor és a hozzá hagyományosan képzőművészeti pályázaton kiválasztott címke.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Bogyólé bora a magyar borpaletta egyik legszínesebb egyénisége. Minden értelemben. Az először 2006-ban elkészített Bógyólénál több, mint szójáték az utalás a francia Beaujolais-ra. A Beaujolais Nouveau minden évben az első forgalomba kerülő francia bor, egyben a világ talán leghíresebb újbora. Sikere kirobbanó gyümölcsösségében rejlik: a széndioxidos macerációnak nevezett eljárás lényege, hogy az erjedés már magában a leszedett, ép bogyóban elindul. A rövid erjesztés után préselik szőlőt, majd utókezelik a bort és hat héttel a szüret után palackozzák is.

A Vylyan Bogyólé szintén ezzel a különleges, itthon csak kevés pincészet által alkalmazott eljárással készül. Így születik évről évre, ha nem is Magyarország, de a villányi pincészet első bora. Ehhez jön ráadásként a címke, ami minden évben egy pályázaton nyeri el végső formáját. Az egész ország tervezőgrafikus diákjainak, hallgatóinak beküldött tervéből kerül ki a győztes, ami aztán több tízezer palackot díszít.

Csavar a csavarzárral

A korábbi években a versenykiírás mindössze annyi kitételt tett, hogy a címkének a Bogyólé fent leírt karakteréhez (frissesség, gyümölcsösség) illeszkednie. Idén a pincészet a kiírásba egy érdekes új csavart vitt be. Idén a csavarzár színét rögzítették. A 2022-ben az év Pantone színének választott Very Peri (a hivatalos megfogalmazás szerint egy olyan lila szín, ami a „kék állandó nyugalmát ötvözi a piros energiájával) színű csavarzárak kerültek a palackra. Ezzel harmonizáló címkét kellett alkotni, lehetőleg a Very Peri kisebb-nagyobb mértékű felhasználásával.

Fotó: vince.hu

A szokásoknak megfelelően a felkért művészeti egyetemi oktatók, reklámszakemberek két körben értékelték a pályaműveket. A beküldött 194 tervet először képernyőn pontozták. Az így kialakuló lista első 50 helyezettjéből a végső győztest már a kinyomtatott tervek alapján, egy helyszínen, közösen, komoly szakmai vitát követően választották ki.

Fotó: vince.hu

Az ünnepélyes eredményhirdetésre végül 2022. október 14-én – már a lepalockozott Bogyólé kíséretében – került sor. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) az Aranyrajzszög kiállítás keretében a hagyományok szerint nemcsak a győztes pályaművet leplezték le, a TOP50 munkát szintén kiállították.

Szőlőskertek a 2022-es Vylyan Bogyólé címkén

Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Mondhatni, „hazai” versenyző győzött, ugyanis Murin Dórának, a MOME hallgatójának terve díszíti a 2022-es Bogyólé palackokat. A másodéves tervezőgrafikus a Vince kérdésére elmondta, bár éppen a 2016-os Bogyólé pályázatra beadott munkája volt eddigi egyetlen címketerve, a mostani esetében szinte rögtön jött az ötlet. „Szőlőskerteket nézegettem, amiknek a ritmikussága, mozgalmassága és játékossága nagyon megihletett. A sávok áramlása vezeti a szemünket a feliratok irányába, amit a bogyóval együtt a lemenő nap inspirált. A 2022-es év színe, a Very Peri volt a kiindulópont a palettámban, ehhez válogattam a többi színt, amikkel egy friss és üde összhatást szerettem volna elérni. Címnek a Színes szőlőföldeket választottam, ami szépen alliterál és dallamos hangzása miatt jól passzol a képi világhoz.”

Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A terv egyértelműen megnyerte a szívét Debreczeni Mónikának, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosának. „Szeretem a hangulatát, a színvilágát. Nekem nyáresti hangulatot varázsol a lelkembe. Ahogy nézem, szinte beszippant.”

A győztes címke november 6-ig tekinthető meg a MOME aulájában. Hogy a palackokon meddig, azt egyelőre nem lehet tudni. A korábbi évek tapasztalatai alapján azonban bizonyosan nem sokáig. A Vylyan Bogyólé hamar el szokott fogyni a boltok polcairól.

Címlapfotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet