Egyes hírek szerint hamarosan örökre eltűnik a boltokból kedvenc sajtunk

2024. február 22.

A nagyüzemi előállítás miatt a sajt készítéséhez szükséges speciális gombatörzs genetikai sokfélesége veszélyesen lecsökkent.

Súlyos hír Franciaország és a világ számára, amiről meglepően kevesen tudnak: nagyon úgy tűnik, hogy a camembert a „kihalás szélére” került. A Francia Tudományos Kutatási Központ arról számolt be, hogy a sajt készítéséhez szükséges Penicillium camemberti gombák genetikai sokfélesége veszélyesen lecsökkent az utóbbi időben. Ennek oka az, hogy az ipari sajtkészítés a kultúra egyetlen törzsétől vált függővé, ahelyett, hogy az eredeti, sokszínű gombapopulációt használnák.

Az 1950-es évekig a camembert szürke, zöld és narancssárga penésszel készült. Ekkor azonban az élelmiszeripar az általuk esztétikusabbnak tartott fehér és bársonyos kéreg mellett tette le a voksát. Az ehhez kiszelektált „albínó” gombák viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Ráadásul az újabb mutációk azt hozhatják, hogy a gomba elveszítheti az ivartalan szaporodás képességét is. Ez az egész camembert-iparra hatással lesz.

A camembert mellett elvileg a roquefort is hasonló veszélynek van kitéve. Ott azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon gombája kellően közeli rokon ahhoz, hogy segítsen az „újjáélesztésében”. A camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében viszont sajnos semmilyen megoldás nincs a láthatáron. A hír súlyosan érinti a normandiai közösséget, hiszen ez a sajt ott tényleg a mindennapok része. Sokan kultuszról vagy egyenesen vallásról beszélnek: a The Guardian újságírója szerint sokak reggelije mai napig a kávéba mártogatott camembertből áll.

Címlapfotó: waldemarbrandt67w / Unsplash