A tökéletes újévi lencseleves titka egy filléres gyümölcs a főzőlében

2023. december 29.

Garantáljuk, aki ezt a lencseleves receptet kipróbálja, 2024-től csak így fogja főzni az újévi ételét.

A lencselevest számtalan verzióban készítjük, de gyümölcsöt hagyományosan nem szoktunk tenni bele. Bár a klasszikus receptekben nem fogjuk megtalálni, és lehet, hogy magunktól sem jutott volna eszünkbe, újévkor érdemes kipróbálni, hogyan születik újjá a lencseleves a körte által.

A körte finom édességet kölcsönöz a laktató ételnek anélkül, hogy elnyomná a tradicionális összetevők ízét. Kiválóan működik a klasszikus babérleveles, kolbászos újévi verzióval, enyhe savanykásságával egészen új szintre emeli az ételt. Plusz pont, hogy a gyümölcs antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így egészségesebb is lesz tőle a lencselevesünk.

A körte felhasználásának csak a fantáziánk szab határt. Ha a lencsével, kolbásszal és répával együtt a körtedarabokat is meg szeretnénk enni, érdemes kisebb szeletekre vagy kockákra vágni. Ilyenkor a Daily Meal szerint meg is piríthatjuk, ezzel karamellizált ízt kölcsönözve az ételnek. Ha pedig inkább csak ízesítenénk vele a levest, gondoljunk rá úgy, mint egyfajta egész fűszerre. Ebben az esetben vágjuk nagyobb darabokra, és tálalásnál hagyjuk a lábasban. Az egyetlen alapszabály: a kevesebb több. Ha túl sok körtét használunk, előfordulhat, hogy annyi gyümölcsösséget nyerünk ki belőle, ami a lencselevesnek már nem áll jól. Ha viszont mértékkel alkalmazzuk, tökéletes, harmonikus ízű lesz majd az újévi étel. Az egyik recept 8 fő esetén egy egész körtét ajánl, ami nem több 20 dekagrammnál. (700 forintos kilónkénti árral számolva ez ráadásul csak 140 forint többletköltséget jelent. Cserébe egy igazán pikáns levest kapunk.)

Bár a hazai körteszezon július és október közé esik, télen is találunk kiváló minőségű, megfizethető körtét az összes nagyobb üzlet polcain. Érdemes kísérletezni a különböző fajtákkal, hogy biztosan megtaláljuk a mi ízlésünknek megfelelőt. Egyébként nem kötelező friss gyümölcsöt használnunk, a körtebefőtt is tökéletes, csak bánjunk vele óvatosan, nehogy túlságosan megédesítse a levesünket.

Címlapfotó: Antony Trivet / Unsplash