A tökéletes rántott hús titka: egy filléres plusz összetevő a panírban

2023. szeptember 13.

A tökéletes rántott hús kedvéért nem kell kimozdulni otthonról. Egy hétköznapi összetevő segítségével máris Bécsben érezhetjük magunkat.

Bizton állíthatjuk, a húsfogyasztó magyarok körében töretlenül népszerű a rántott hús, azaz eredeti nevén a Wiener Schnitzel. A tökéletes változat elkészítése nem egyszerű, ezért sokan inkább étterembe mennek, ha egy igazán jó rántott húst ennének. (Neki azt javasoljuk, erről a listáról válasszanak.) Pedig otthon is elérhető a ropogós, hólyagos panír és a benne tökéletesen átsült, puha hús. Aki nem hiszi, az az alábbi recept után be fogja látni, hogy igazunk van.

Mitől lesz tökéletes a rántott hús panírja?

Az americastestkitchen.com receptjében csirkehúst használnak, de ez ne tévesszen meg senkit. Minden hús esetében ugyanaz a teendő a tökéletes, hólyagos panír elkészítésénél. A csirkemellek fél centiméter vastagságúra klopfolása biztosítja, hogy puha és megfelelő állagú legyen a belső. A kenyérmorzsa lehet akár bolti is, a lényeg, hogy tömör kérget alkosson a tojással és a liszttel. És akkor itt jön a titok: a tojáshoz hozzáadott pár csepp olaj még rugalmasabbá teszi a panírt, az még könnyebben elválik majd a hústól. Így jön létre a szemet gyönyörködtető és egyben finom hólyagos panír. Fontos részlet, hogy hagyományos zsemlemorzsát használjunk ehhez a recepthez, az americastestkitchen.com nem ajánlja a manapság divatos pankó morzsát.

Az olajas kiegészítést leszámítva innentől mindent csináljunk úgy, ahogy szoktunk a rántott hús összeállításánál és kisütésénél.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Mark König / Unsplash