Szép, elképesztően jó íze van és még a kullancstól is megvéd!
Szépek, finom, ráadásul változatosan felhasználható a konyhában.
A növényrendszertanban a levendula az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség, latinul Lavandula. Ebbe a nemzetségbe nagyságrendileg 40 faj tartozik bele. A legelterjedtebb, hazánkban is nagyobb mennyiségben termesztett és ismert fajtája a Lavandula angustifolia, azaz közönséges-, keskenylevelű- vagy francia levendula, illetve a Lavandula x intermedia, magyarul az angol-, vagy hibrid levendula – olvasható az Agrárszektoron.
Fogyasztásra a 40 levendulafajnak csak kis része alkalmas. Nem szabad főzni vadon termő, vagy ipari méretű levendulatábláról leszedett levendulával főzni. A piacokon, termelőknél érdeklődjünk, hogy az árusított levendulája ehető-e. Konyhai levendulának számít, a már említett angol és francia levendula. Ezek sokkal kevesebb olajat tartalmaznak, mint a parfümipari alapanyagnak termesztett változatok. Léteznek kifejezetten konyhai célra nemesített változatok, ilyen a Munstead vagy a Hidcote nevű.
A francia konyha előszeretettel használja fűszerként a levendulát, méghozzá elég változatosan. Remekül illik csokoládés desszertekbe, desszertekhez, teákhoz, de limonádéhoz is szokták kevezni. Itthon a legnépszerűbb felhasználási formája talán a levendulaszörp. Ehhez készítsünk először cukorszirupot, ami 1 egység vízből és 1 egység cukorból áll. Az elkészült cukorszirupba dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és a citromsavat, és az egészet alaposan keverjük el, majd hagyjuk állni hűvös helyen legalább 12 óráig. A levendula szárított virágaiból teát is készíthetünk. Illóolaját használhatjuk fürdővizünkbe csepegtetve, vagy akár helyileg alkalmazva, de használhatjuk párologtatás esetén is, így ki tudja fejteni légúttisztító hatását is.
A kullancsszezon beköszöntével is fontos szerep juthat a levendulának. Illóolaja egyesek szerint még a bolti kullancsriasztók hatékonyságát is felülmúlja. A kullancsok ugyanis nem kedvelik az illatát. A védekezéshez elegendő pár csepp olajat felvinni a ruházatra, különösen a gallérra és a nadrágszárakra.
Címlapfotó: guibolduc / Unsplash