2 magyar borász, akire oda kell figyelni 2024-ben a legnagyobb szaklap szerint

2024. január 21.

2 magyar borász, aki 2024-ben jó eséllyel meghódítja Amerikát.

A világon számos boros lista létezik, a legkülönbözőbb koncepciók, tematikák alapján összeállítva. A napokban mi is közöltük például a híres borszakértő, James Suckling listáját a csapata által 2023-ban tesztelt, legjobb ár-érték arányú tételekről. Tettük mindezt azért, mert egy magyar bor is helyet kapott benne.

Ezúttal a VinePair állított össze egy talán még szubjektívebb listát azokról a borászokról, pincészetekről, akikre érdemes odafigyelni. Nem lehet azonban egy legyintéssel elintézni a dolgot. A VinePair ugyanis saját impresszuma szerint a legnagyobb online felület, ami italokkal, azon belül is elsősorban borral foglalkozik. Másrészről nem rossz ajánlólevél egy magyar borásznak bekerülni a New York-i székhelyű szaklap 15 „legígéretesebbnek” tartott szakembere közé. Hiszen ez azt jelenti, hogy tevékenysége, munkája még több ezer kilométerrel odébb is megsüvegelendő. Hab a tortán, hogy a VinePair tizenötös listájára mindjárt két magyar is felfért. Lássuk, ki az a kettő és milyen ajánlást írnak hozzájuk.

Filep Wines (Tokaj)

A Filep Gergely és édesapja által vezetett borászat 2024-ben készül meghódítani az amerikai piacot. 5 hektáron dolgoznak, rajtuk évszázados tőkékkel. Első sorban furmintból és hárslevelűből készítenek kevés beavatkozással kézműves borokat. Ritka, amikor a borokban ilyen tisztán és kifejezően megjelenik maga a szőlő.

Wassmann Bormanufaktúra (Villány)

A villányi Wassmann szintén új szereplő az USA-ban. Ralf és Susann Wasmann biodinamikusan művelik a szőlőket. Buja, érzéki cabernet franc-jaik tobzódnak az érett bogyósgyümölcsökben, miközben megtalálható bennük egy kis zöldbors is.

Címlapfotó: photo nic / Unsplash