Versenyt fut az idővel a magyar Bocuse d’Or csapat

2023. január 14.

Finisébe érkezett a világdöntőre utazó magyar Bocuse d’Or csapat felkészülése. Elmondták, jelenleg mi a legnagyobb kihívás számukra.

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.

Dalnoki Bence (séf), Széll Tamás (coach) és Nyikos Patrik (commis) hetekkel ezelőtt gyakorlatilag beköltözött a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található versenykonyhájába. Minden idegszálukkal a felkészülésre koncentrálnak. A felkészülés során előkészítő, és úgynevezett timing napok váltogatják egymást. Ez utóbbiak teljesen úgy néznek ki, mintha élesben zajlana a verseny.

Kötelező alapanyagok és témák

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak. Egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.

Versenyfutás az idővel

Bence és a magyar csapat nagyjából karácsony környékére majdnem teljesen kitalálta, mik lesznek az ételek. Az utóbbi hetekben a felkészülés legfontosabb célja az volt, hogy biztonságosan kivitelezhető legyen a két téma a megadott idő, azaz 5 és fél óra alatt. Bence azt is elmondta, hogy jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy mindent olyan állapotban és minőségben szállítsanak a versenyre, ahogyan annak lennie kell. Logisztikai feladatokkal is meg kell tehát birkózni az utolsó két hétben.

szakállas férfi fehér kabátban fekete-fehér képen
Széll Tamás coach
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A timing gyakorlások most is ordító zene mellett zajlanak. A csapatnak ugyanis maximálisan fel kell készülni arra is, hogy minden zavaró tényezőt ki tudjanak zárni. Ne felejtsük, a döntő hatalmas tömeg előtt, a szurkolók hangos zaja mellett zajlik. Ennek azonban nem szabad zavaró tényezőnek lenni a csapatok számára. A felkészülés során készült ételek nem mennek kárba, a csapat minden timing edzés végére szakmabeli vendégeket hív, hogy kóstolják meg az ételt és mondjanak véleményt róla.

A felkészülésben lelkes pályakezdők, valamint tanulók is részt vesznek. Így biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás-nevelést, amit a kezdetektől egyik legfontosabb küldetésének tart.

Rajtunk a világ szeme

A magyar csapat meglehetősen kedvező pozícióból, a második versenynap második rajtolójaként indul majd a Bocuse d’Or lyoni döntőjén. 2023. január 23-án, reggel 8:13-kor kezdenek, és az európai válogatón elért második helyezés miatt valószínűleg kiemelt figyelmet kap majd a többi országtól. A kóstolózsűriben a magyar csapat elnökeként Hamvas Zoltán foglal majd helyet. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn, a világ egyik legsikeresebb női séfje, a három Michelin-csillagos San Franciscói Atelier Crenn megálmodója lesz.

Tudnivalók a magyar Bocuse d’Or csapat versenyéről

A versenyről folyamatosan tudósítunk a vince.hu-n. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia segítségével exkluzív tartalmakat, fotókat, videókat fogunk megosztani a magyar csapat versenyzéséről.

Címlapfotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia