Hamarosan végleg eltűnhet az egyik legfinomabb magyar élelmiszer a boltokból!

2023. augusztus 11.

Húsz év alatt gyakorlatilag a hetedére esett vissza a termelés és tovább csökken. Hamarosan eltűnhet a magyarok egyik kedvence.

Míg az ezredfordulón még 1500 hektáron termesztették Magyarországon, az Eurostat friss adatai arról tanúskodnak, hogy 2022-ben már csak 210 hektáron termelték. Végleg eltűnhet a magyar málna a boltokból, miután az éves termésmennyiség már most is alig 500 tonna között alakul.

A KSH adatai szerint a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2022-ben. A friss málna behozatala (döntően Spanyolországból) 15 százalékkal 391 tonnára nőtt. A kivitele nem számottevő – írja az AKI legfrissebb jelentésére hivatkozva az Agrárszektor. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 13 százalékkal 149,2 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. A KSH adatai azt mutatják, a fagyasztott málna behozatala 26 százalékkal 1,71 ezer tonnára, a kivitele 9 százalékkal 592 tonnára esett 2022-ben az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 2 százalékkal 697 tonnára nőtt. Mindeközben a kivitele 22 százalékkal 213 tonnára csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 21. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 20 százalékkal 3047 forint/kilogrammra emelkedett 2023 21-30. hetében az előző év azonos periódusához képest.

A magyar málna minőségéről sokat elmond, hogy miközben nálunk eltűnőben van, Oroszországban, Kínában és Szerbiában sorra cserélik le a gazdák a málnájukat a gurulós magyar fajtára (mindenek előtt a Fertődi zamatosra). Ez egy ellenálló, ízletes, jó termőképességű málna, ami az egyéb fajtáknál jobban teljesít. Nem csoda, hogy a séfek, cukrászok szívesen dolgoznak vele. A 2023-as Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája második helyezettjei is málnával készültek.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash