Bemutatjuk a Balaton legjobb koktél lelőhelyét!

2023. június 18.

A balatoni borok egyik fellegvárában működik egy koktélbár – nagy sikerrel. A tulajdonossal beszélgettünk a titokról.

Balatonfüred szinte egész évben gasztronómiai rendezvények sorával várja látogatóit. Mind közül talán legismertebb az augusztusban a Tagore sétányra költöző Balatonfüredi borhetek, de kedvelt a nyár kezdetét jelző Balatoni Hal- és Borünnep pünkösdkor.

Látszólag minden a borról szól a Balaton északi partjának „fővárosában”, ez azonban nem így van. Füreden a parti sétánytól egy karnyújtásnyira, a Kisfaludy utcában megbújik egy igazi kis ékszerdoboz. Az Égszínkék széles kínálatú és kreatív koktélmenüjének köszönhetően hamar a koktélrajongók kedvelt célpontjává vált.

Borvidékről koktélbárba

A helyet Hámori Marcell alapította 2019-ben. Marcell füredi születésű, itt nevelkedett. Bár Marci nagyszüleinek volt szőlője, őt mégis a vendéglátás érdekelte jobban. Ezért a gimnázium elvégzése után a Balaton mellől tudatosan Győrbe ment, a Nyugat-magyarországi Egyetem, Turizmus-vendéglátás szakára. Végül egy bártender tanfolyam elvégzése után már csak olyan munkákat keresett, aminek köze volt a koktélokhoz.  Miután bejárta a fél világot, hogy igazi mixologus váljon belőle, hazatért, hogy otthon valósítsa meg gyerekkori álmát, az Égszínkék koktélbárt. A mai napig, szinte gyermekeként tekint a helyre. Kollégáit partnerként kezeli, tanítja őket és bevonja a tervezésbe. Fiatal kora ellenére tudatosan irányítja a bár életét. Fontos neki és kollégáinak is az emlékezetes vendégélmény. Nem véletlen, hogy vele most is bárki találkozhat, aki betér a helyre, hiszen tulajdonosként is oszlopos tagja a bár staffjának.

Az elsőre talán furának hantó helyszínválasztás (a Balatonfüred-Csopaki borrégió központjáról van szó!) ellenére a siker sem maradt el. „A hely különlegességét nem befolyásolja a bár elhelyezkedése. Aki nyitott a borokon túl a bárkultúrára, annak még előny is, hogy végre nem csak a fővárosban van lehetősége számos gin-tonikból vagy különleges párlatokból választani a hét bármely napján” – válaszolja Hámori Marcell a vince.hu kérdésére, mi lehet egy koktélbár sikerének titka egy borrégió kellős közepén.

férfi kötényben, átlátszó üveget tart a kezében, mögötte polcon üvegek
Fotó: Czene Nikolett

A tulajdonos nemcsak készíti az italokat, be is avatja az érdeklődőket a koktélkészítés rejtelmeibe a Füredtől alig pár kilométerre fekvő veszprémi Best Mixer iskolában. Ezért is nagy figyelmet fordít arra, hogy az Égszínkék minden évben megújuló kínálattal és koktéllappal várja vendégeit. Éppúgy kísérleteznek a textúrákkal, mint az alapanyagokkal és technológiákkal. És ha már Balatonfüred-Csopaki borrégió: természetesen van saját fejlesztésű bor alapú koktéljuk. Alapját Gyukli Krisztián füredi borász sauvignon blanc bora adja.

Mivel a bár az év 365 napján várja vendégeit, kínálata mindig igazodik az évszakok adta lehetőségekhez. Hideg téli napokon olyan meleg koktélok kerülnek terítékre, mint például a hot aperol. A nyári kedvenc ezzel szemben egy verjus alapú koktél, proseccóval és epervelővel. (És akkor megint a szőlő: a verjus az éretlen szőlőszemek kipréselt leve, elengedhetetlen része a modern konyhának. Salátákhoz, gyümölcsökhöz, főzelékekhez, illetve egyéb ételek savanyítására használják.)

Balaton és gin

Talán egyetlen dolog hiányzott eddig a bár itallapjáról: egy saját fejlesztésű és ízvilágú gin. De ami eddig késett, már nem várat magára. Idén júniustól elérhető a bár kínálatában a Bodzafüred névre hallgató, különleges ízvilágú gin. A menüben szereplő mintegy 250 féle gin-tonik egy jelentős része így már saját alapanyagból készül.

Kijelenthető, Balatonfüred, illetve a Balatonfüredre látogatók megszerették az Égszínkéket. Eme állítást mi sem támasztja jobban alá, mint a tény, hogy 2022 után 2023-ban is elnyerte a Bar Show Év vidéki bárja címet. Márpedig ennél a díjnál a rangsorba 30 százalék erejéig beleszámít az online közönségszavazás eredménye is!

Szöveg: Bajzáth Beatrix
Címlapfotó: Czene Nikolett