Együk, amíg még van: végnapjait éli egy magyar gyümölcs!

2023. augusztus 25.

A rekord alacsony ár és a kiszámíthatatlanság miatt több termelő úgy döntött, már idén lesz sem leszüretelve az egyik legfinomabb magyar gyümölcs.

Alaposan megkongatta a vészharangot az Agroinform oldalnak adott interjújában a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének kereskedelmi igazgatója. Csizmadia György szerint eltűnhet a magyar bodza. Mint mondta, a néhány évvel ezelőtti kiugróan magas bodzaárak miatt jó pár gyártó kiírta a receptúrákból a fekete bodzát. Más színezőanyaggal helyettesítik, így drasztikusan lecsökkent a kereslet a finom magyar gyümölcs iránt.

A bodza legnagyobb felvevőpiaca ugyanis a színezékipar lenne. Ma már a piros színű élelmiszertermékekben, főleg gyümölcslevekben színezékként inkább a fekete répát és az aróniát (fekete berkenye) olvashatjuk az összetevők között bodza helyett. „Az egyharmada kell annak, mint tavaly, és mondd meg mi az a legalacsonyabb ár, amiért még leszeditek” – szemléltette a kereskedelmi igazgató, hogyan zajlik ma egy tárgyalás egy bodzát termesztő gazda és a potenciális felvásároló között.

A termés fele-kétharmada tehát fent fog maradni. Csak az tudja leszedni, akinek megéri 80-100 forintos kilóért dolgozni a szürettel és a szállítással. Ezek csak azok a termelők lesznek, akik a hűtőházak és a gyárak közvetlen közelében vannak. 20-25 forint/kilogrammos szállítási költséggel 200-300 km távolságra már nem éri meg. A szedők lázadoznak, kevés a nekik jutó 40-50 forint kilónként, ráadásul meleg is van, vannak akik otthagyják a szüretet. Összehasonlításképpen: 2021-ben még 500-600 forintot adtak egy kiló bodzáért.

Címlapfotó: Melissa Askew / Unsplash