A tökéletes rántáshoz még tűzhelyre sincs szükségünk

2023. november 21.

A tökéletes rántás liszt, zsiradék és egy apró trükk eredménye.

A rántás a magyar konyha egyik leggyakrabban alkalmazott, hagyományos sűrítési technikája. Gyakran nyúlunk a módszerhez, ha a leves, főzelék túlságosan folyékony lesz. Alapvetően egy zsiradékból és lisztből összeállított keverék, amit a tűzhelyen, serpenyőben szoktunk elkészíteni. Nem kell azonban feltétlenül így történnie, van egy trükk, amivel a folyamat tovább egyszerűsíthető.

Amennyire unortodoxnak hangozhat mikróban rántást készíteni, annyira megkönnyítheti az ételek utólagos sűrűsítését. A mikrós rántás elkészítése annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik. A recept szerint a legtöbbször fele-fele arányban kell összekevernünk a zsiradékot és a lisztet.

Ha hirtelen szükségünk lenne egy kis sűrítésre a levesekhez, rakjunk egy evőkanál lisztet és vajat egy (mikrózható) tálkába. Ezt melegítsük 1 percig, majd vegyük ki a gépből, és egy habverő vagy kanál segítségével keverjük össze.

A dailymeal megjegyzi: a készülő fogás mennyiségétől függően elképzelhető, hogy egy kicsit többet kell majd használnunk mindkét összetevőből. Így a folyamatot addig ismételjük meg, amíg sikerül elérnünk a kívánt állagot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chris & Morgan Sabala (@thesabalaskitchen) által megosztott bejegyzés

Ennél a módszernél is ügyelnünk kell rá, hogy ne égjen oda a rántás. Mivel a mikrohullámú sütőknek különböző a teljesítményük, ezért elsőre érdemes csak 15-30 másodpercekre berakni a tálkát, és ilyen módon kikísérletezni azt, hogy mennyi időre van szükségünk az ideális eredmény eléréséhez.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash