Két magyar levest is beválasztottak a világ 30 legjobb levese közé!

2023. április 18.

Két magyar leves is bekerült az elit klubba. Az egyiket könnyű kitalálni, a másik jó helyezése azonban kisebb meglepetés.

A TasteAtlas oldal íz ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezeket mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén. Nemrégiben a világ legkedveltebb leveseit listázták a szavazatok pillanatnyi állása alapján.

A legjobb 100 közé két magyar leves is bekerült. E cikk megírása pillanatában a magyar gulyásleves a 18., a húsleves pedig a 27. helyen állt. Idézzük ide azt is, a TasteAtlas hogyan mutatja be a két levest. (A dobogót jelenleg egyébként a japán tonkotsu ramen, a lengyel zurek és a török mercimek corbasi foglalja el.)

Gulyásleves

Magyar specialitás, hagyományosan marhahússal készül, amit gazdag paprikás alaplében főznek. Általában társul hozzá hagyma, bors, gyökérzöldség, fűszer és némely tájegységekben paradicsom. A gulyás külföldön is nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon kívül sokszor a vékonyabb pörköltöt jelölik vele az étlapon (a leves utótag nélkül, goulash-nak írva).

A fanatikus gulyásleves-rajongóknak ezt a magyar éttermet mindenképpen ajánljuk kipróbálásra.

Húsleves

Hagyományosan marhából vagy csirkéből készül, az éttermek és a családi asztalok egyik állandó fogása. A hús mellett sokszor kerül bele tészta, gyökérzöldség és sokféle fűszer. Mindig forrón szolgálják fel, általában étvágygerjesztőnek a fő fogás elé.

A teljes lista ide kattintva olvasható el.

Címlapfotó: Jezebel Rose / Unsplash