Kamillavirág, pattogtatott vadrizs és abált kacsanyelv az étlapon Magyarország egyik legizgalmasabb bisztrójában

2024. július 09.

A Kopaszi-öböl partján található Zazie Bistro & Bar fúziós elemekkel bolondított nyári étlapjáért megéri nyakunkba venni a várost.

Egészséges, friss és laza. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dániel által vezetett Kopaszi-öböl partján megnyitó Zazie Bistro & Barra. A bisztró úttörő ízeivel a megújult, nyári étlap hangsúlyait – a magyar gasztronómiai értékek ápolása mellett  a fúziós elemekkel tarkított nemzetközi konyha irányába tolta el.

Marinálva égetett makréla bergamottal és kaviárral, kacsa erőleves húsos raviolival, tiszai szürkeharcsa steak káposztás cvekedlivel és kaporral, végül Jaffa szelet. Ez lenne a menü, amit Bíró Dániel a saját étlapjáról választana. A frissen debütált fogások mellett természetesen étlapon maradtak a méltán népszerű eddigi ikonikus fogások. Utóbbiakkal a magyar gasztronómiai értékek megőrzése és továbbvitele volt a célja a fiatal séfnek. Így aki gulyáslevest, préselt csirkecombfilét, hortobágyi palacsintát, rántott sertéskarajt vagy madártejet szeretne fogyasztani, nem kell majd csalódnia.

férfi fehér kabátban, mögötte nagy ablak
Bíró Dániel Fotó: Zazie Bistro & Bar

„A gasztronómiai plusz és az áttörő ízek nálunk mindig meglesznek. Az új étlapon azt szeretném megmutatni, hogy hogyan gondolkodom annak kapcsán, milyen is az igazán jó étel. Mára belaktuk a helyet, komfortosan érezzük magunkat a saját konyhánkban. Ideje volt tehát, hogy az ételek kapcsán kilépjünk egy kicsit a kezdeti komfortzónánkból és megmutassuk kik is vagyunk úgy igazán” – mondta Bíró.

A két Michelin-csillagos konyhában edződött Bíró fiatal, pimasz fúziós elemekkel tarkított magyaros konyhája azonnal rabul ejt mindenkit. Kreációin érezni, hogy több ország esszenciáját szívta már magába édesapja, Bíró Lajos mellett töltött évei alatt. Bátran alakítja saját szájízére az alap fogásokat, mely folyamat során nagy hangsúlyt kapnak az alapanyagok. Friss kamillavirág, zöldolaj, fekete fokhagymakrém, meggy coulis, pattogtatott vadrizs, abált kacsanyelv, csillagánizs, kakukkfű olaj, mangold, marokkói citrom, tempurált medvehagyma, pirított mogyoró, málnapor csak néhány rejtett hozzávaló, mely igazán a séf stílusára formálja az új ételeket.

Szexi és pimasz hely a Kopaszi-öböl partján

megterített asztal, háttérben a Kopaszi-öböl
Fotó: Zazie Bistro & Bar

A főfogások mellett a desszertek megújulására is jutott idő Nagy Gergő cukrászmester közreműködésével. Ő a klasszikus fanta szeletnek adott új köntöst jaffa szelet formájában. A kakaós piskóta alapra narancshéjból készült sorbet, pattogós-csokis cukorka és túróhab réteg került, melyet narancsos-fantás gélkockák koronáznak meg.

„Semmi másra nem vágyom, mint hogy a konyhában legyek. Jó hangulatban, mosolygós kollégákkal dolgozom, az embereim már évek óta jönnek velem. Kora reggeltől estig nyitva vagyunk, és egész nap érdekesnek kell lennünk. Ez óriási kihívás, de úgy érzem, hogy végre a helyemen vagyok” – mondta a séf.

fehér-zöld-szürke étel tányéron
Fotó: Zazie Bistro & Bar

Zazie egy fiatal, szexi, pimasz hely, ahol egy jó comfort foodra mindig van idő. Egész nap hívogat tartalmas reggelijeivel, könnyed ebédmenüivel, munka utáni naplevezetős koktéljaival és estébe nyúló, ráérős vacsoráival, melyet most már az újonnan megnyitott teraszukon is élvezhetnek a vendégek hétfőtől szombatig. Ez az a hely, amire mindegy, hogy milyen hangulatban támad kedve az embernek, tökéletes választás lesz.

Címlapfotó: Zazie Bistro & Bar